Fredag fik Asbjørn sit svendebrev, mandag mødte han ind på job

Fredag fik Asbjørn sit svendebrev, mandag mødte han ind på job
Asbjørn Svendsen blev uddannet tømrer i sidste uge og er allerede i arbejde. Efterspørgslen på håndværkere gør nemlig jobsituationen god for de nyuddannede fra erhvervsuddannelserne på Bornholm. Foto: Jacob Jepsen
UDDANNELSE | BORNHOLM | ABONNENT | 2. OKT 2021 • 05:30
UDDANNELSE | BORNHOLM | ABONNENT
2. OKT 2021 • 05:30

Der er stor efterspørgsel på håndværkere i øjeblikket, og det kan også mærkes på Campus Bornholm, hvor mange nyuddannede håndværkere går direkte fra svendeprøve til fast arbejde.


Den store efterspørgsel på håndværkere kan også mærkes på Campus Bornholm.

Her kan mange af eleverne på erhvervsuddannelserne gå direkte fra deres svendeprøve og ud i et fast arbejde.

En af dem er 24-årige Asbjørn Svendsen, der er en af de seks, der for nyligt fik et svendebrev fra tømreruddannelsen på Bornholm.

Han gik direkte i arbejde hos sin læreplads, HJB Byggeforretning Aps.

– Det er jo dejligt at vide, at der venter et job til en, når man er færdig. Det giver en vis ro, siger han.

Fik læreplads hurtigt

Allerede da Asbjørn Svendsen startede på uddannelsen som tømrer, vidste han, at der var god sandsynlighed for at få et job.

– Da jeg startede på uddannelsen var der allerede mangel på håndværkere, og jeg hørte, at mange tog lærlinge ind. Jeg fandt også selv en læreplads ret hurtigt. Jeg spillede badminton med chefen og spurgte så, om jeg kunne få en læreplads. Det kunne jeg, og så kunne jeg starte lige efter mit grundforløb, fortæller Asbjørn Svendsen.

Udover ham har HJB Byggeforretning også ansat to murerlærlinge, der har været i lære i firmaet og nu er færddiguddannede.


Claus Jørgensen, der uddannelseschef for erhvervsuddannelserne på Campus Bornholm, fortæller, at stortset alle nyuddannede inden for byg- og anlægsbranchen og metalindustrien iøjeblikket går direkte i arbejde efter deres svendeprøve. Foto: Jacob Jepsen


Efterspørgsel motiverer

For Asbjørn Svendsen har det betydet noget positivt for hans tilgang til uddannelsen, at der var god sandsynlighed for at få et job med det samme.

– Det er motiverende, og man vil gerne vise, at man er god, fordi man ved, at der er mulighed for at få et godt job. Hvis der ikke var nogen jobs at søge, ville det være lidt demotiverende, siger han.

På Campus Bornholm fortæller Claus Jørgensen, der er uddannelseschef for erhvervsuddannelserne, EUD og VEU, at stortset alle nyuddannede håndværkere iøjeblikket kommer i job med det samme.

Fredag den 24. september uddannede de seks tømrerlærlinge, hvor Asbjørn Svendsen var en af dem, og de skulle alle møde ind på et arbejde som tømrer mandag morgen.

– Det er jo et ønskescenarie for os som uddannelsesinstitutiton, at vi kan være med til at uddanne friske folk, der kan gå direkte ud i job og kan bruge deres viden, siger han.

God stemning på uddannelserne

Opturen for håndværkerfagene smitter også af på stemningen på uddannelserne, oplever Claus Jørgensen.

– Det giver god stemning på uddannelserne, og det er en motivation til at søge ind på de uddannelser, fordi der er et perspektiv i det, siger han.

Det er ifølge uddannelseschefen især uddannede indenfor byg- og anlægsbranchen og metalindustrien, men også restaurationsbranchen, som har gode muligheder for at gå direkte i arbejde, fordi efterspørgslen er så stor.

Men Claus Jørgensen mener ikke, man kan kalde det jobgaranti.

– Vi kan ikke sige, at der er jobgaranti, men vi kan se, at vi er i en positiv situation med meget efterspørgsel. Så hvis man gerne vil tage en uddannelse, hvor der er brug for en med det samme man er færdig, så er håndværksuddannelserne et godt sted at kigge hen, siger han.