Første år gav forventet underskud: Økoprojekt åbner gårdbutik

Første år gav forventet underskud: Økoprojekt åbner gårdbutik
Emilie Ulrik-Petersen er forpagter hos Bornholms Økojord. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | 25. MAJ 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
25. MAJ 2022 • 15:30

Et underskud i etableringsåret ødelægger ikke troen på projektet i Bornholms Økojord A/S. Der bliver snart udbudt nye aktier for at købe mere jord, og salg fra egen gårdbutik går i gang.


Bornholms Økojord A/S kom ud af 2021 med et underskud på 430.000 kroner før skat. Af ledelsesberetningen fremgår det, at underskuddet var forventeligt. Selskabet blev stiftet og købte sin første ejendom i 2021.

Det fremgår af årsrapporten.

– Bestyrelsen blev overrasket over omkostningerne til etablering af selskabet, der var højere end forventet og budgetteret. Det har resulteret i et underskud i 2021. Selskabet er i øvrigt i god gænge, og der forventes et positivt resultat de kommende år, siger forperson Mads Kissow i den årsberetning, han aflagde på generalforsamlingen.

Underskuddet får på ingen måde lov til at ødelægge den gode stemning i selskabet, som har fundet en forpagter til jorden på Hammersly i Rutsker, har fundet lejere til stuehuset og åbner sin gårdbutik for første gang i Kristi himmelfartsferien.

– Alt det, vi drømte om at få sat i gang med stiftelsen af Bornholms Økojord A/S, er foreløbig lykkedes. Vi har fundet en engageret og erfaren forpagter i Emilie Ulrik-Petersen, der er flyttet unge mennesker til Bornholm for at være med i arbejdet, og det giver allerede resultater, siger Mads Kissow i en pressemeddelelse.

Udbud af flere aktier

Selvom det første år resulterede i et underskud, mener ledelsen, at økonomien hænger godt sammen i den nuværende forretningsmodel, hvor selskabet drives af frivillige kræfter. De overraskende store etableringsomkostninger anses som en investering, da meget af materialet kan genbruges i forbindelse med en kommende kapitalforhøjelse.

– Næste skridt er nemlig at starte et nyt udbud af aktier fra medio juni i år. Med de penge, der rejses gennem det nye udbud, vil selskabet købe mere jord, både til grøntsagsdyrkning og andre former for økologisk produktion. Med de store aktuelle dagsordener om flere bornholmere, mere bæredygtige fødevarer og mere selvforsyning er der basis for mere økologisk jordbrug på Bornholm, siger Mads Kissow.

Bornholms Økojord A/S har en samlet aktivmasse på 3,32 millioner kroner og en egenkapital på 3,3 millioner kroner.