Familievirksomheds historie slutter efter 44 år

Familievirksomheds historie slutter efter 44 år
– Vi har aftalt, at det er Michael, der udtaler sig, siger Ole Almeborg med henvisning til sønnen, Michael Almeborg, der har stået i spidsen for virksomheden siden 2002 og været ejer af den fra 2007. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 12. OKT 2023 • 17:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
12. OKT 2023 • 17:30

Ole Almeborg overtog Maskinfabrikken Danholm i 1979 – og historien slutter nu med Jensens overtagelse af Ole Almeborg A/S i Hasle.

– Jeg har ingen kommentarer, siger Ole Almeborg, da Bornholms Tidende ringer for at spørge om en kommentar til, at hans livsværk, maskinfabrikken Ole Almeborg A/S i Hasle, er blevet købt af Jensen-Group.

– Du får ikke noget ud af dit "fiskeri", siger Ole Almeborg, da Tidende alligevel prøver at få nogle ord ud af den 80-årige erhvervsmand.

– Vi har aftalt, at det er Michael, der udtaler sig, siger Ole Almeborg med henvisning til sønnen, Michael Almeborg, der har stået i spidsen for virksomheden siden 2002 og været ejer af den fra 2007.

Historien om virksomheden, der mere eller mindre direkte har involveret flere medlemmer af familien, startede i 1979 med Ole Almeborgs overtagelse af Maskinfabrikken Danholm på Åkirkebyvej i Rønne.

Ole Almeborg var kommet i lære på Poul Nielsens Maskinfabrik i Rønne og fandt hurtigt, at han var kommet på den rigtige hylde, og han fandt sig godt tilpas i et miljø, hvor der også skulle opfindes nye ting.

Ole Almeborg A/S beskæftigede i gennemsnit 69 medarbejdere i 2022, fremgår det af virksomhedens årsregnskab. Arkivfoto: Jacob Jepsen

Udvidelse blev til flytning

– Efter jeg blev udlært, fik jeg muligheden for at etablere en afdeling til fremstilling af transportmateriale. Det udviklede sig positivt for min egen afdeling, mens der skete det, at Poul Nielsens maskinfabrik gik konkurs. Og så købte jeg den afdeling ud af konkursboet, har Ole Almeborg fortalt i et interview i Tidende.

Danholm var i begyndelsen af 1980’erne oppe på at beskæftige 100 medarbejdere, fordi man fik nogle store ordrer hjem – en af dem var at lave sorteringssystemet i postterminalen i Odense.

Det gik så godt, at Ole Almeborg gerne ville udvide fabrikken.

Det var i de fem gamle kommuners tid, og da Hasle Kommune kunne tilbyde en egnet byggegrund langt billigere end Rønne Kommune, endte fabrikken med at flytte til den nuværende placering på Svalhøjvej i Hasle. Her blev bygget knap 5.000 kvadratmeter for cirka 17 millioner kroner.

Det var i 1987, og samtidig blev virksomhedens navn ændret til Ole Almeborg A/S.

Ole Almeborg har ingen kommentarer til salget af Ole Almeborg A/S. Arkivfoto: Jacob Jepsen

Sønnen overtager

Lene og Ole Almeborgs ældste søn, Michael Almeborg, der i dag er 58 år, har fortalt, at han absolut ikke havde nogen planer om at gå i farens fodspor, for han havde set, hvor meget Ole Almeborg havde arbejdet.

Men da Michael Almeborg droppede ud af gymnasiet, begyndte han at gå til hånde på fabrikken. Så kom han i lære som maskinarbejder, blev værkfører og driftsleder.

– I 1997 blev min far syg, og han spurgte, om jeg ville overtage. På det tidspunkt havde jeg jo ikke rigtig forstand på økonomi. Men det skulle jeg nok finde ud af, mente han. Da var jeg 32 år. Og så startede vi et generationsskifte i 1997 og kørte et parløb, hvor jeg var teknisk direktør, og han var administrerende direktør frem til 2002, hvor han stoppede helt. Og så stod jeg for det hele fra da af og købte ham så ud i 2007, har Michael Almeborg fortalt.

Ole Almeborg har ingen kommentarer til salget af Ole Almeborg A/S. Arkivfoto: Jacob Jepsen

En passende størrelse

Ole Almeborg A/S har igennem alle årene arbejdet med produktion af det, der kaldes internt transportmateriel, hvilket også kan kaldes løfte-og håndteringsudstyr. Virksomheden er især blevet kendt for fremstillingen af pallevogne, men også produktionen af transportvogne og rullevogne i rustfrit stål til hospitaler samt fødevare-og medicinalindustri er blevet et stort aktiv.

Toyota-fabrikken i Sverige har i mange år været haslefabrikkens helt store kunde.

Ole Almeborg A/S har i de seneste år haft 65-70 medarbejdere og en omsætning, som har rundet 100 millioner kroner. Det er en størrelse, der har passet Michael Almeborg fint.

– Jeg kender alle mine medarbejdere. Skal vi lave mere, skal jeg bare løbe stærkere for at nå at få så meget mere i potten, har han sagt i et interview.

Nyt overskud i 2022

– Så længe jeg drev virksomheden, kørte den godt. Det var en sund virksomhed, og den havde et pænt overskud hvert år. Efterfølgende overtog min søn Michael virksomheden med et glidende generationsskifte, og han kører den fornuftigt med succes i dag, så vi har aldrig været ude i torvene, sagde Ole Almeborg i 2022 i Tidende.

Ole Almeborg A/S fik i virksomhedens sidste hele regnskabsår – 2022 – et overskud på 3,5 millioner kroner. Et resultat, som man i ledelsen betegnede som tilfredsstillende. Virksomhedens egenkapital var ved udgangen af 2022 på 24,6 millioner kroner.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT