Espersen lukker fabrik i Rusland – mister millionomsætning

Espersen lukker fabrik i Rusland – mister millionomsætning
Direktør for Espersen A/S Klaus Nielsen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NOTITS | ABONNENT | 8. JUL 2022 • 10:41
Af:
Line Hansen
NOTITS | ABONNENT
8. JUL 2022 • 10:41

Den bornholmske fiskeproducent Espersen har siden 2014 haft fabrik i Rusland. Det er slut nu, og virksomheden trækker sig endegyldigt ud af landet.

Espersen har besluttet at lukke sin fabrik i Rusland.

Tilbage i marts meddelte den bornholmske fiskeproducent Espersen A/S, at de som følge af Ruslands invastion i Ukraine ville sætte deres russiske fabrik på stand-by. Virksomheden, der blandt andet står for at levere fisk til McDonald's, har haft fabrik i den russiske by Novgorod siden 2014. Der har ikke været meget aktivitet på fabrikken efter marts måned - den er blevet sat i såkaldt mølpose, hvor de allerede indkøbte råvarer bliver produceret, men der bliver ikke købt mere ind. Nu er det helt slut, og Espersen lukker fabrikken og trækker sig ud af Rusland.

– Vi har valgt at lukke fabrikken, fordi det er vores vurdering, at vi kommer til at bruge rigtig mange kræfter på at skulle drive den virksomhed med den konflikt, der er mellem Vesten og Rusland. Det har vi ikke lyst til. Vi tror, vi kan bruge vores kræfter bedre andre steder, siger direktør Klaus Nielsen og tilføjer:

– Hvis situationen mellem Rusland og Ukraine havde udviklet sig anderledes meget hurtigt, så der var kommet en fornuftig løsning på den krig, så kan det godt være, vi havde valgt at sige, at vi ville starte den op igen om et halvt eller et helt år. Men det tror vi ikke på længere.

Klaus Nielsen fortæller, at de har rådgivet sig med blandt andet Udenrigsministeriet for at høre, hvad udsigterne med konflikten mellem Rusland og dets allierende og den vestlige verden er.

– Man siger, at der ikke kommer noget normaliseret inden for de næste 10-15 år. Så det er ikke det, vi skal bruge kræfter på. Alle virksomheder har jo begrænsede ressourcer, også finansielle.

Rent økonomisk kommer lukningen af fabrikken til at betyde et tab i virksomhedens samlede omsætning på omrking fem procent. Med en årlig omsætning på knap tre milliarder, vil tabet derfor være omkring 150 millioner kroner.

– Det ryster os ikke i vores grundvold, men det er jo trist, og det er mennesker, det handler om. Vi har haft en dygtig ledelse og dygtige medarbejdere, der næsten alle sammen har 8-9 års anciennitet, fortæller han om fabrikken, der har haft 91 ansatte, som alle har været russere.

Fokus på kerneforretningen

Hvad der skal ske med kræfterne, der bliver trukket ud af Rusland, kan Klaus Nielsen ikke svare på endnu.

– Det er for tidligt at udtale sig om. Verden er i en situation, vi ikke har har oplevet i de sidste 20-25 år med hyperinflation, og hvor det er svært at få varer. Lige nu og i den kommende tid og kommende måneder skal vi koncentrere os om vores kerneforretning og være sikre på, at vi gør de rigtige ting der. Der kommer ikke til at være nogle initiativer om etablering i nye lande lige med det sammen.

Er I helt færdige med Rusland?

– Er der noget, vi har lært de sidste cirka 30 måneder, så er det, at det er svært at udtale sig konkret om noget ude i fremtiden. Men på længere sigt - de næste 10-15 år - tror jeg ikke, der kommer nogle investeringer i Rusland fra vores side. Der skal ske et skifte i Rusland til noget, man tør investere i. Ikke kun økonomisk men også politisk.

Klaus Nielsen fortæller, at der stadig er nogle enkelte ansatte på fabrikken til at tage sig af produktion af de sidste råvarer.HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?