Coop freder bornholmske brugser

Coop freder bornholmske brugser
Man skal regne med at navnet Kvickly vil pryde facaderne her i Nexø og Rønne året ud. Arkivfoto: Coop
NYHED | ABONNENT | 14. MAR 2023 • 05:30
Af:
Holger LarsenTorben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT
14. MAR 2023 • 05:30

Ifølge en artikel i Berlingske ser det værre ud end som så for Coop, som befinder sig i en regulær økonomisk krise. Informationschefen i Coop oplyser dog, at samtlige bornholmske butikker fortsætter.

Topledelsen i den andelsejede virksomhed Coop præsenterede i januar en ny strategiplan, "Fremtidens Coop", som skulle ruste kæden af dagligvarebutikker i kampen mod rivaler som Salling Group, Lidl og Rema 1000.

Blandt andet blev det bebudet, at Irma skulle lukke, ligesom det blev oplyst, at Coop er løbet ind i økonomiske vanskeligheder med et stort underskud, men ifølge en ny artikel i Berlingske er bagtæppet for den nye strategi "en økonomisk krise på tværs af hele koncernen, der er langt mere alvorlig end hidtil kendt".

Faktisk er situationen så kritisk, skriver avisen, at Coop med 40.000 ansatte risikerede at misligholde lånebetingelserne i sine bankaftaler, og en kilde med tæt kendskab til koncernens interne forhold siger til avisen, at "Coop står nu i en situation, hvor alt skal gå godt, mens intet må gå galt".

Varehuschefen i Kvickly i Nexø, Lars Kure, oplyser til Bornholms Tidende, at han er opmærksom på artiklen i Berlingske, men at han ikke ønsker at kommentere situationen. I stedet henviser han til Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, i Albertslund i Storkøbenhavn.

Da Tidende forsøger at kontakte Janni Holm, som er butikschef i Coop 365 i Nexø, er det også uden held, eftersom omstillingen på Coops hovednummer simpelthen konkluderer dels, at man ikke kan ringe direkte til butikken, dels at Janni Holm slet ikke må udtale sig i sagen, hvilket til gengæld kommunikationschefen Jens Juul Nielsen må.

Og denne slår over for Tidende fast:

– Der er heller ikke så meget at udtale sig om.

Men jeg ville jo gerne have talt med for eksempel Kvickly i Nexø om, hvordan de ser på fremtiden?

– Det kan jeg godt forstå, de ikke vil sige noget om, ler Jens Juul Nielsen og fortsætter:

– Der er for så vidt ikke noget nyt i det her. Det hænger fuldstændig sammen med den udmelding, vi kom med den 31. januar om, at vi ville samle Irma, Kvickly og Superbrugsen i én stor supermarkedskæde. I den forbindelse sagde vi også, at vi ville komme ud af 2022 med et rigtig dårligt resultat – det dårligste i vores historie. I forhold til det er der intet som helst nyt i Berlingskes historie.

Usikkerhed

Men kan du sige, hvad Kvickly-butikkerne inklusive dem på Bornholm skal hedde i fremtiden?

– Ja, de bliver til Coop-butikker, fordi de er store supermarkeder, der som et led i den nye koncept skal hedde Coop. Butikker, der i dag hedder Dagli'brugsen, kommer til at hedde Brugsen, så der oplever man ikke den store forskel. Og så er der en gruppe af mindre Superbrugsen, som er for små til at hedde Coop, der også bliver til Brugsen. Vi har endnu ikke sat konkrete butikker på endnu, så der kan være en usikkerhed i forhold til navnet på nogle af butikkerne, men de store Kvicklyer kommer altså til at hedde Coop.

Og Coop 365 fortsætter med at hedde sådan?

– Ja, for fuld skrue.

Kan du sige, om der i fremtiden sammenlagt kommer til at være færre af Coops butikker på Bornholm end nu?

– Det er der ingen planer om.

Så du mener, at antallet af jeres butikker på Bornholm vil blive bevaret, der bliver blot for nogles vedkommende tale om nye navne?

– Ja, antallet bliver ikke påvirket af den nye struktur, siger Jens Juul Nielsen.

Men hvornår kommer der til står "Coop" på Kvickly-butikkerne i Rønne og Nexø?

– Det kan jeg ikke sige præcist, men vi åbner de første testbutikker i København efter sommerferien, altså i slutningen af august, så der kommer til at stå Kvickly på facaden på Bornholm en rum tid endnu.

Og sikkert resten af året?

– Ja.

Kurt Brunk Hansen, der er formand for Superbrugsen Hasle, er et af 126 medlemmer i Coops øverste myndighed, Coops Landsråd.

Også han henviser Bornholms Tidende til Coops presseafdeling og siger, at han har fået oplyst fra Coop, at der er en pressemeddelelse på vej på baggrund af Berlingskes artikel.