Anders og Laura sælger tapas forklædt som æbleskiver

Anders og Laura sælger tapas forklædt som æbleskiver
28-årige Laura Garner og 30-årige Anders Tabor bor i Nexø med deres hund. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 14. MAJ 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
14. MAJ 2023 • 05:30

Indehaverne af den orange madvogn i Nexø søgte på øer over hele Danmark efter et fredeligt sted at slå sig ned. De bedste steder var dem, der mindede om Bornholm.

Der er lørdagsstemning på havnen i Nexø som der kun kan være på den lørdag, hvor foråret for første gang begynder at dufte af sommer. Det betyder kunder i den lille orange foodtruck, som siden i torsdags har holdt åbent på lystbådehavnen i Nexø.

Den lille madvogn er blevet transporteret til Nexø fra Fejø, så den kan klare lidt af hvert må konkluderes.

– Vi synes det var en fed farve. Det er sommerligt, og så vækker den opsigt, smiler Laura Garner, da Tidendes udsendte stikker hovedet ind midt i middagstravlheden.

Flere har slået sig ned ved bænke og borde på havnearealet foran madvognen med en flaske eller dåse et eller andet.

Hvis der er noget, der giver tålmodigheden vokseværk, så er det en siddeplads kombineret med høj sol fra en skyfri himmel, og de to i vognen minder hinanden om, at der ikke er nogen grund til at stresse, selvom samtlige kunder tilsyneladende er ankommet og har bestilt inden for ganske kort tid.

Anders Tabor har fuld gang i æbleskivepanderne af støbejern, og de to hjælpes ad med at sætte op til servering.

Udeservering på havnen

Indehaverne af det nye madkoncept har begge arbejdet i restaurationsbranchen før.

De har længe drømt om at prøve at arbejde med mad og restauration sammen, og da de for et halvt år siden flyttede til Bornholm blev tanken stille og roligt til handling.

– Der er ikke rigtig nogle job til mig herovre. Det er mest i København, og så synes vi, at det kunne være fedt at der skete noget på havnen i Nexø, hvor vi bor, fortæller Anders Tabor. Han har tidligere arbejdet med møbeldesign.

De to har søgt om tilladelse om at slå lejr og lave udeservering på havnen, og de har oplevet at blive imødekommet og hjulpet i en grad, der ikke efterlader tvivl om, at de er meget velkomne i byens erhvervsliv.

– Vi har nærmest ikke spurgt om noget, hvor vi har fået nej, fortæller Anders Tabor.

– Det er virkelig fedt, for vi drømmer om et fedt miljø på lystbådehavnen med musik og lidt loungestemning, hvor man kan sidde og få en drink og lidt tapas-agtigt at spise. Der skal være masser af feriestemning, fortæller han.

Og det har de fået lov til at skabe med den lille orange lastbil, som bærer navnet Skjiver.

Alternativ tapas

Skjiver refererer til den gode gamle æbleskive, som Laura Garner ofte har lavet på støbejernspander i sin mormors køkken. Det er dog ikke den klassiske og måske lidt vinterlige æbleskive med kardemommesmag, man kan købe hos de to.

– Det er vigtigt at sige, at det jo ikke er æbleskivedej. Dejen er lavet af hvede og boghvedemel, så det er mere som franske galetter, forklarer de to.

For de uindviede skal det siges at franske galetter er en form for madpandekage af boghvedemel med salt fyld. Og både den og mormors køkken er blevet til inspiration for et dampende nyt koncept, hvor en dej af boghvede med fyld af eksempelvis ricotta, trøffel, smørstegte svampe og parmesan steges i en æbleskivepande og på den måde får et dansk twist.

– Vi ville gerne prøve at lave noget helt nyt, der ikke allerede findes. Det fede ved det her er, at det er som en slags alternativ tapas, hvor man kan købe nogle stykker og så sidde lidt og spise og få en drink, og så kan man altid bestille nogle flere, hvis man er mere sulten, forklarer Anders Tabor.

Han tilføjer, at noget af det sjove ved at lave noget, der ikke findes i forvejen er, at der er stor fleksibilitet og mulighed for at prøve sig frem.

Der er også kold tomatsuppe og coleslaw på menuen, som fremstilles fra morgenen af i lejede køkkenfaciliteter på Møbelfabrikken, hvorefter der sælges fra foodtrucken på havnen.

 

Næsten ligesom Bornholm

De to iværkstættere danner par både privat og professionelt, og de kommer fra en tilværelse i København, hvor 30-årige Anders Tabor arbejdede med møbeldesign og 28-årige Laura Garner arbejdede med marketing.

De to besluttede sidste år, at det var tid til at sige deres jobs op og flytte til Spanien for en periode. Da de var klar til at vende snuden tilbage mod Danmark igen, kunne de ikke se sig selv i København længere, og så gik eftersøgningen i gang for at finde et nyt sted at slå sig ned.

– Vi tog rundt i Danmark og kiggede alle mulige steder og på nogle forskellige øer. Vi har været på ferie på Bornholm for nogle år siden, og når vi synes noget var rigtig godt, så var det fordi, det var næsten ligesom Bornholm, fortæller han.

– Så det virkede nærmest dumt, hvis vi ikke skulle flytte hertil, når det alligevel hele tiden var det, vi tænkte på. Og det er meget mere overkommeligt at købe et hus her frem for i København, siger han.

Da beslutningen først var taget fandt de en lejlighed ved Nexø Torv. De har hverken familie eller netværk på Bornholm, men de er allerede blevet taget så godt imod, fortæller Anders Tabor.

– Vi er allerede på fornavn med alle i opgangen, og alle er meget hjælpsomme. Jeg kan faktisk slet ikke huske, hvad vores nabo hed i København.

Med familie og venner i København er det dog et stort plus, at man kan flyve dertil på ganske kort tid.

De to er begejstrede for både naturen, vandet og så oplever de, at der er et helt særligt sammenhold på Bornholm, hvor man hjælper hinanden, og på samme tid er der også mange, der kommer til Bornholm på besøg.

– Og så er folk ikke så stressede her.