Leder: Tag nu telefonen kære rederi

LEDER | ABONNENT | 19. MAJ 2022 • 05:30
LEDER | ABONNENT
19. MAJ 2022 • 05:30

Når kommunen gerne vil arbejde videre med at hjælpe Bornholmslinjen og de mange rejsende bilister, er det en skam, at rederiet har vendt det døve øre til.

På Bornholm er vi alt for små til ikke at tale sammen og finde løsninger. Som et lokalt øsamfund, hvor de fleste kender hinanden og ved, hvad der foregår, har vi netop en fordel her. Med den store viden og det store nærvær bør vi langt bedre end andre større samfund kunne finde hinanden og finde løsninger.

Vores kommunalbestyrelse gør det ofte på tværs af ideologier. Vores kommune forsøger lige nu at gøre det samme med Bornholmslinjen. Men det er pt. uden held.

Her handler det om området foran hurtigfærgelejet i Rønne Havn, hvor de ventende biler holder parkeret inden afgang. Den nye færge, Express 5, vil have plads til 515 teoretiske biler – 64 flere end Express 1 kan tage med i dag. 64 flere biler kræver mere plads. Færgerne sejler på en stram tidsplan, hvor det koster alvorligt i trafikaftalen, hvis tidsplanen ikke overholdes. Derfor har Bornholmslinjen en seriøs interesse i at kunne opstille bilerne mest effektivt og fylde Express 5 op hurtigst muligt. De rejsende og dermed kommunen har også en interesse i at få pakket færgen, så flest muligt kan komme med, og vi dermed får nytte ud af den nye store færge, som kostede en længere trafikaftale.

Kommunen og Bornholmslinjen er derfor blevet enige om en løsning med udvidelse af området. Løsningen koster 14-17 millioner kroner. Hver part mener dog, at den anden må betale. Mere enige er parterne desværre ikke. For Bornholm er det store penge, og for Bornholmslinjen kan en sådan investering også mærkes. Så langt så godt.

Kæden hopper af, når vores færgerederi opgiver dialogen. Ifølge direktør i Bornholms Regionskommune, Lillian Rasch Madsen, har der været larmende tavshed fra rederiet. Overfor Tidende oplyser kommunikationschef Jesper Mack, at rederiet har besluttet selv at arbejde videre med det nuværende areal i lyset af, at kommunen ikke vil betale for den nye løsning.

Set udefra ligner det, at de to parter kan gøre det langt bedre for Bornholm ved at fortsætte dialogen. Hermed en opfordring til at starte den til Bornholms bedste. Vi er alt for små til bare at vende det døve øre til og selv løse udfordringerne.