Mest prisværdigt er SF's træk, fordi det er helt hug- og stikfast, at valgplakater rent faktisk virker. Der florerer en myte om, at de ingen effekt har, men det er netop blot en myte, for der findes faktisk ikke et andet redskab, der flytter flere stemmer, end valgplakater gør: Plakater øgede den gennemsnitlige kandidats andel af stemmer med seks procentpoint ved folketingsvalget i 2015 – og plakater er endnu mere effektive, når der er kommunalvalg, er valgforskerne også nået frem til.
Ved valget for seks år siden undersøgte tre forskere hele 27 forskellige kampagneredskaber, og ingen af de andre 26 virkede bedre, end valgplakater gjorde. Vælgermøder virker næstbedst, mens det at stå på gaden eller at stemme dørklokker stort set ingen effekt har. At dele pjecer ud virker ligefrem negativt, nævnt i forbifarten, når man alligevel er i gang med at dele gode råd ud.
Så forstår man måske bedre, hvorfor partierne ved valg efter valg er i kamp som gale katte om de bedste lygtepæle, hvorfor nogle altid tyvstarter, hvorfor en strid om valgplakater ligefrem er endt som en retssag – og hvorfor der findes detaljerede regler omkring dem, der med det helt særligt kringlede dansk, som man mestrer i Indenrigsministeriet definerer en valgplakat som "en valgagitatorisk meddelelse på en vejrbestanding plade, der ikke er større end 0,8 kvadratmeter".
På den måde er det slet ikke småting, som SF Bornholm nu foreslår de andre partier, at alle afstår fra at bruge ved valget i november. Et flot signal vil det være, det skal såmænd nok også give genlyd i resten af landet, hvis ikke en eneste plakat kommer op i nogen pæl på disse kanter. Og alle partier (nå ja, så næsten alle) vil jo gerne gøre noget for klimaet, ikke?
Men lad os se, hvor god verden er, for sjette sansen siger, at den ikke er så god. Og at det nærmere vil gå som med de store landvindmøller, senest som med solcelleparken ved Østermarie: "Fin idé – bare ikke i min baghave". Eller her: Fin idé, men ikke i min lygtepæl.