Leder: Der er brug for liv på Store Torv

Leder: Der er brug for liv på Store Torv
LEDER | ABONNENT | 22. SEP 2022 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
LEDER | ABONNENT
22. SEP 2022 • 05:30

Rønne kæmper med sit æstetiske udtryk. Det sidste, der er brug for, er en ejendom med bedste beliggenhed, der bare står og bliver mere og mere trist at se på.


Det er synd og skam, at den store ejendom på Store Torv 9 i Rønne – Colbergs Boghandel og senest Tiger-butikken – står og forfalder på den måde, som det er tilfældet.

Ejendommen er til salg og er kun beboet på de øverste etager. Det store erhvervsareal i flere plan har stået ubrugt hen i flere år, og især bagtil mod parkeringspladsen bag William Dam og Meny ser man, hvorledes tidens tand tager kæmpe bidder af den iøjnefaldende bygning.

Ejeren, erhvervsmanden Lennart Lajboschitz, som grundlagde Tiger-kæden og solgte størstedelen af virksomheden til en kapitalfond for et milliardbeløb, sagde forleden til Tidende, at han drømmer om, at der kommer nyt liv i bygningen, og at et folkehus a la noget, som han har skabt på Vesterbro i København, kunne være interessant. Han sagde dog også, at han savner nogle svar fra kommunen.

Og den sang har vi desværre hørt før. Den langsommelige, kommunale behandling kan bremse store, interessante projekter, og i det konkrete tilfælde er der jo tale om en stor og markant bygning, som er blevet en torn i øjet på hele Rønne.

I ejendomsmægleren EDC Bornholmerbos salgsmateriale hedder det blandt andet, at forretningen ligger med den bedste beliggenhed på Store Torv, og det gør jo sagen endnu mere bedrøvelig. For Rønne har ikke brug for flere øjebæer i en tid, hvor byen kæmper lidt med sit æstetiske udtryk.

Se på trekantsgrunden på Nørrekås, som nu er blevet reserveret til et nyt vandkulturhus frem til 2027. Den ser forfærdelig ud og har ellers også en fornem beliggenhed helt ud til vandet, og Tom Jensen fra byforeningen har også i avisen luftet tanken om, at den nu sikkert får lov at stå sådan de næste fem år.

Og se på Store Torv som helhed, hvor biler, banker og flere tomme butikker ikke ligefrem virker æggende for os selv eller vores købestærke gæster.

Der skal ske noget, og man må håbe, at Store Torv nummer 9, som i øvrigt har et prisskilt på 11,5 millioner kroner, kan få en lys – og ikke alt for fjern! – fremtid.

Det kræver formentlig velvilje fra stedets ejer, og – hvis vi snakker et fremtidigt folkehus – et tryk på den kommunale speeder.