Kvinderne regerer på øen

SYNSPUNKT | ABONNENT | 8. DEC 2022 • 17:30
Af:
Danny Christensen
Allinge
kredformand for Danske Seniorer
SYNSPUNKT | ABONNENT
8. DEC 2022 • 17:30

På Bornholm kan al snak om ligestilling og kønskvotering vist godt glemmes, skriver Danny Christensen.


På Bornholm indtager kvindelige ledere flere og flere job i ledelserne. Det er en stor fornøjelse, at bemærke hvorledes det feminine køn har så gode kår her på øen.

Indtil for nylig havde vi igennem en lang årrække en knalddygtig kvindelig borgmester ved navn Winni Grosbøll og en ditto kommunaldirektør, Laila Kildesgaard. Så eksperimenterede man lidt med mænd, det fik fatale, ja nærmest komiske følger. Den ene kommunaldirektør efter den anden blev listet ud af bagdøren, og nu er der så igen en kvinde på posten, nemlig den helt nye pige i klassen Sine Sunesen. Borgmesteren blev afløst af en ny frontfigur og til sidst, da alle havde fået nok, af en tilflyttermand, en ordenshåndhæver, der blev hentet ind fra provinsen. Nu må vi se, hvordan det spænder af. Nå, men tilbage til kvinderne.

På mediefronten er der kun mænd i ledelsen. TV 2's direktør er Jan Jørgensen gennem noget der ligner tre årtier. Resten af ​​lederstaben består ligeledes kun af mænd. Tidende har en stærk tradition for mandlige chefredaktører, ligesom DR Bornholm også har det.

Teaterforeningen Bornholms fantastiske formand igennem tre årtier, Jette Glavind Pedersen er netop stoppet.

Indtil for et par måneder siden hed Folkemødets direktør Camilla Laudrup. Hun er netop blevet afløst af en mand.

På museumsfronten ser det ligeledes ret godt ud. Her er to ud af tre kvinder i den tregrenede ledelse på kunstmuseet kvinder. Her hedder direktøren Jacob Bjerring-Hansen. Administrationschefen Vibeke Dam Andersen og den kunstfaglige leder Tine Nygaard. Museumsinspektøren er Lotte Nishanthi Winther og endvidere er der syv kvinder, der bærer titlen museumsvært.

På Grønbechs Gård styres løjerne igen af ​​en kvinde efter Mai Ørsteds afgang, nemlig Lene Havtorn Larsen.

I Bornholms Center for Kunsthåndværk er seks ud af syv bestyrelsesmedlemmer kvinder.

I Rønne Bio styres filmrullerne igennem mange år af en kvinde. Den driftige Viki Petersen.

På Bornholms Hospital er tendensen den samme. Hospitalsdirektøren er her Annemarie Hellebek.

På Campus Bornholm er der næsten også udelukkende kvinder i toppen, nemlig direktør Inge Prip og vicedirektør Lisbeth Hvid Christensen samt ressourcechef Signe Saabye Ottosen.

I øens kirker går det gudskelov også den rigtige vej. For 10 år siden var blot hver fjerde præst en kvinde, det har ændret sig. I dag er syv ud af 16 kvinder, altså næsten halvdelen. Holdningen til spørgsmålet om kvindelige præster har gennem årene ændret sig i det meste af Danmark.

I erhvervslivet er tendensen endnu mere udtalt. Center for Regional- og Turismeforskning, direktør Anne Thomas. Formand for Business Center Bornholm og Bornholms Erhvervsråd Karen Bladt. Direktør for Destination Bornholm Pernille Kofod Lydolph. Christa Lodahl er erhvervschef Erhvervscenter Bornholm.

Bornholms Politi havde en kort overgang arvet Odenses politidirektør, Kit Claudi, der desværre hurtigt måtte stoppe igen på grund af sygdom.

De fleste af øens store og mindre hoteller ledes ligeledes af pragtfulde kvinder, jeg nævner i flæng: Hotel Stammershalle, Hotel Fredensborg, Hotel Falcon, Hotel Griffen, Hotel Green Solution House, Hotel Herold, Hotel Sandvig Havn (ægtepar), Strandhotellet (ægtepar).

Formand for øens største fagorganisation FH, er Joan Prahl Parente.

Nyvalgte til TV 2 Bornholms bestyrelse, på repræsentantskabsmødet i sidste uge var: Maria Haugaard Barslund, Signe Saabye Ottosen og Kirsten Lenz. Her var fem ud af de syv kandidater kvinder, og jeg havde den personlige glæde, at alle mine tre favoritter blev valgt.

Denne liste med kvindelige ledernavne er lavet lige efter hukommelsen. Den er sikkert i virkeligheden meget længere. Så her på vor vidunderlige ø kan al snak om ligestilling og kønskvotering og hvad det alt sammen hedder vist godt glemmes.

De fire store bornholmske ældreorganisationer: Ældre Sagen, Faglige Seniorer, Danske Seniorer samt Ældrerådet har paradoksalt nok alle sammen mandlige formænd. Et paradoks, fordi langt de fleste af vores medlemmer og brugere er kvinder. Skønne, ældre, aktive modne kvinder. Der gør vort arbejde, til en sand fornøjelse.DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 04-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag: Timeprisproduktet, Det Frie Valg, er denne dag 67 procent billigere end kvartalsprisproduktet, Det Enkle Valg. Overvejer du at skifte, så tøv ikke med at ringe 56 90 00 00 og få en kvalificeret elsnak. Opdateret 00.14. Næste opdatering 13.14.

Bornholms energi og forsyning