Kaas: Vores samfund har brug for fly

Kaas: Vores samfund har brug for fly
LEDER | 9. NOV 2023 • 05:30
Tommy Kaas
Digital chef
LEDER
9. NOV 2023 • 05:30

Er flytrafikken til og fra Bornholm egentlig ikke allerede samfundsbegrundet?

Man siger, at vores færgetrafik er samfundsbegrundet, og at den skal have et stort tilskud, fordi den ikke kan løbe rundt på kommercielle vilkår.

Nu siger DAT så (endnu en gang), at flyselskabet har svært ved at få pengene til at passe, og at Rungholm og co. formentlig bliver nødt til at skære mere ned på antallet af afgange, og dermed kan pendlere og andre flypassagerers vilkår igen stå foran en forringelse.

Det er uholdbart, og det er altså nødvendigt, at der bliver en form for udligning mellem de to transportformer.

DAT var her, før statstilskuddet til færgerne blev sat voldsomt i vejret. Det er pragtfuldt, at vi har fået billigere færgebilletter, men det er bedrøveligt, at det er ved at tage livet af flytrafikken.

Det bornholmske samfund er indiskutabelt afhængig af en stærk færgeforbindelse, og Bornholmslinjen gør helt sikkert sit bedste for at være netop dét. Hvis vi kigger på det statstilskud, som færgeoperatøren har fået de seneste år, så har det i løbet af den igangværende kontraktperiode bevæget sig op over 400 millioner kroner om året. Det vil sige, at den million, vi ynder at sige, at Bornholmslinjen får hver dag, den har altså haft vokseværk på det seneste.

Når der findes den slags penge til den bornholmske transport, så burde det også være muligt at finde lige netop den pose penge, som kan gøre, at flytrafikken bliver løftet.

Løsningen kunne jo være også at gøre flytrafikken – eventuelt delvist – samfundsbegrundet, og hvis man kigger på eksempelvis erhvervslivet og hospitalets afhængighed af en god forbindelse i luften, så er den vel sådan set allerede dét?

Færgetrafikken ville jo muligvis kunne fungere på kommercielle vilkår, hvis der ikke behøvede at være fire daglige afgange med hurtigfærger hele året rundt, men det har vi nu en gang vedtaget. Hvis vi vedtog noget lignende – altså, at vi simpelthen som samfund har brug for plads til x antal flypassagerer fordelt ud over hele døgnet – så ville det kunne tilføre vigtige millioner til fremtidens flyoperatør.

Som situationen er lige nu, hvor DAT er nødt til at barbere mere og mere ned, så er vi desværre på vej mod noget, som kraftigt forringer Bornholms og vores erhvervslivs konkurrenceevne.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 11-12-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag: Mandagens anbefaling er nem. Efter kl. 06 er prisen stabil resten af dagen på omkring 2,50 kr./kWh alt inkl., hvis du altså lige springer kogespidsen (17-21) over. Læg mærke til, at kogespidsen langsomt nærmer sig 4,00 kr./kWh. Opdateret 00.14. Næste opdatering 13.15.

Bornholms energi og forsyning