Kaas: Selvfølgelig skal der bygges på Helligdommen

Kaas: Selvfølgelig skal der bygges på Helligdommen
LEDER | 12. JUN 2024 • 05:30
Tommy Kaas
Redaktør
LEDER
12. JUN 2024 • 05:30

Meget er gået galt i byggeplanerne ved kunstmuseet. Men måske er det stadig muligt at få et storslået projekt op at stå på adressen.

Minus gange minus er plus. Sådan kan det måske også være i det bornholmske kunstbyggeri, som i disse år ellers må gå så gruelig meget igennem.

I sidste uge måtte Bornholms Museum droppe planerne om et storstilet museumsbyggeri på Helligdommen, efter at det i praksis var lykkedes nogle få personer at kølhale projektet med den ene indsigelse efter den anden – klager, som ganske vist blev afvist, men som lykkedes med at trække projektet så meget i langdrag, at det til sidst blev for dyrt.

Og samtidig kæmper man i Allinge med at få planerne om en ny kunstpavillon til Sonja Ferlovs fantastiske skulpturer til at gå op i en højere enhed. Skulle man ikke se, om man nu kunne forene disse to historier i et rigtigt eventyr?

I Allinge er det blandt andet kystsikringen og de grumme efterårsstorme, som vækker bekymring, og på den baggrund giver det da mening at flytte pavillonen til Rø, hvor der allerede er gjort et stort arbejde i at få gjort klar til et enormt byggeprojekt.

På Helligdommen har man allerede talt om stordriftsfordele, og linket til Bornholms Kunstmuseum, som altså i forvejen ligger på adressen, er til stede, eftersom gaven i form af byggeri og skulpturer er givet af fonden Estate Ferlov Mancoba til netop kunstmuseet.

Før vi alle sammen graver os ned i et hul over tabet af et millionprojekt, der kunne have bragt vækst, arbejdspladser og aktivitet til Bornholm, er der altså grund til at se konstruktivt på tingene. Lad os undersøge, om der på en eller anden måde kan bygges videre på planerne og skabes en løsning, der både gavner det kulturelle liv og vores økonomiske fremtid.

Ved at tænke nyt, og ved at samarbejde på tværs af projekter og interesser kan der måske findes en vej frem, hvor de udfordringer, vi står i, kan blive vendt til muligheder.