Hvad skal Bornholm med et sundhedshus få hundrede meter fra hospitalet?

SYNSPUNKT | ABONNENT | 3. JUN 2022 • 15:30
Af:
Emilie Haug Rasch
Helle Munk Ravnborg
SYNSPUNKT | ABONNENT
3. JUN 2022 • 15:30

Et så stort sundhedshus i Rønne vil kunne rumme en betydelig del af de ydernumre, der tildeles Bornholm. Det vil i værste fald komme til at betyde, at Bornholms sundhedsudbud i stigende grad vil samle sig i Rønne.

 

Selskabet "Rønne Center for Sundhed og Trivsel" ønsker at etablere et sundhedshus i Rønne. Selskabet består af private, sundhedsfaglige personer som læger, speciallæger, fysioterapeuter, tandlæger, m.fl. Det er selskabets vision, at sundhedshuset skal rumme størst mulig diversitet og tværfaglighed, så det bliver nemmere for borgeren, når alt er samlet på en matrikel.

Sundhedshus eller nærhospital?

Der skal ikke herske tvivl om, at vi i Enhedslisten ønsker gode rammer om de sundhedsudbud, vi har, og fremover skal have – ikke bare i Rønne, men på hele Bornholm.

Men vi ønsker, at en eventuel igangsætning af et planarbejde skal ske på et oplyst beslutningsgrundlag. Derfor er vi også glade for, at sagen nu skal genoptages i natur, miljø- og planudvalget.

Af sagsfremstillingen fremgår det, at der er tale om en række private sundhedsaktører, der gerne vil opføre et sundhedshus. Men på det seneste har flere debatter antydet, at der fra aktørerne bag ideen om et sundhedshus i Rønne er et ønske og en forventning om, at både kommune og region lægger funktioner ind i et sådant sundhedshus.

Her opstår der en form for begrebsforvirring. For hvad dækker "sundhedshus" egentlig over. I Region Hovedstaden er der planer om flere nye "fælles sundhedshuse". De bliver til ud fra en vision, Region Hovedstaden har udarbejdet sammen med kommunerne og de praktiserende læger i 2016. Visionen opfordrer til lokal dialog om eventuel etablering af fælles sundhedshuse og udtrykker, at fælles sundhedshuse bidrager til:

• Et stærkt nært sundhedsvæsen, som medvirker til, at borgerne oplever høj kvalitet og øget sammenhæng i indsatsen

• Bedre udnyttelse af ressourcerne og en større fleksibilitet i opgavevaretagelsen på tværs af sektorer

• Let og lige adgang til praksissektoren og hospitalsydelser der, hvor det er en udfordring

De minder egentlig mere om de nærhospitaler, der er planer om i den nyligt indgåede aftale omkring en sundhedsreform. Her ønsker man, at “sundhedsvæsenet skal bringes tættere på borgerne i områder, hvor der er langt til det nærmeste akutsygehus, gennem nye og moderne nærhospitaler.”

Før vi kan sætte gang i planarbejdet for et sundhedshus på Bornholm, må der skabes klarhed på dette punkt. For Bornholm har allerede et hospital.

 

 

Emilie Haug Rasch er regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden og Helle Munk Ravnborg er medlem af kommunalbestyrelsen i Bornholms Regionskommune, Enhedslisten.

 

 

Hvem skal betale?

Selskabet mener, at sundhedshuset vil kunne tiltrække de faggrupper, der er mangel på på Bornholm.

På Bornholm er det imidlertid sådan, at vi allerede, langt henad vejen har sådan en facilitet. Det hedder Bornholms Hospital (BOH) og ligger lige overfor den grund, selskabet agter at opføre sundhedshuset på.

Hvilken rolle forestiller man sig fra projektgruppens side, at Bornholms Regionskommune skal spille, ud over rollen som planmyndighed? Skal kommunen og Region Hovedstaden spille en økonomisk rolle? Og i hvor høj grad udgør et sundhedshus for privatpraktiserende sundhedsaktører samfundsmæssig kritisk infrastruktur?

Hvor bliver nærheden af

Som det ser ud nu, er der en stor sandsynlighed for, at det vil blive vurderet forvaltningsmæssigt tvivlsomt, hvis vi flytter velfungerende tilbud fra eksisterende og fungerende lokaliteter ind i dyrere byggeri, når nu der er gode forhold for de sundhedsfunktioner. Det ville kunne blive anset som skjult og dermed ulovlig erhvervsstøtte.

Projektskitsen lægger op til et ganske stort sundhedshus med plads til mange læger, tandlæger, fysioterapeuter mv. Et så stort sundhedshus i Rønne vil kunne rumme en betydelig del af de ydernumre, der tildeles Bornholm. Det vil i værste fald komme til at betyde, at Bornholms sundhedsudbud i stigende grad vil samle sig i Rønne. Flere vil få langt til læge, tandlæge osv. Det er stik imod Enhedslistens ønske om nærhed i sundhed.