Hammershus: Et monument for kulturhistorien

Hammershus: Et monument for kulturhistorien
LEDER | ABONNENT | 29. NOV 2023 • 05:30
LEDER | ABONNENT
29. NOV 2023 • 05:30

Det er fantastisk, at finansloven begaver Hammerhus med nødvendige otte millioner.

Mandag var en stor dag for Bornholm og for hele Danmarks kulturhistorie. Hammershus, Nordeuropas største borgruin og en af Bornholms mest ikoniske og unikke seværdigheder, modtog en livsvigtig støtte. Med et tilsagn om otte millioner kroner fra finansloven for 2024 til akutte sikringsarbejder, har vi fået en fantastisk mulighed for at bevare dette storslåede monument for eftertiden.

Hammershus' historie er ikke kun en fortælling om mursten og middelalder. Det er en fortælling om os selv, vores fortid og de kulturelle rødder, der knytter os sammen som et samfund. Denne borg, som har stået vagt over Bornholms klipper gennem århundreder, er et vidnesbyrd om vores øs og nationens historie. Det er et sted, hvor generationer af bornholmere og besøgende fra hele verden har kunnet mærke historiens vingesus og forstå betydningen af vores fælles fortid.

Det er derfor af allerstørste vigtighed, at vi passer på Hammershus. Ikke kun fordi det er en turistattraktion, men fordi det er en uerstattelig del af vores kulturarv. Den beslutning, der er taget med den nye finanslov, er et udtryk for denne forståelse og et tegn på, at vi som samfund værdsætter og ønsker at beskytte vores historie.

Denne finansielle støtte er ikke kun en investering i sten og mørtel. Det er en investering i oplysning, uddannelse og inspiration for fremtidige generationer. At sikre, at Hammershus fortsat står stærkt, er at sikre, at vi kan fortsætte med at lære af vores fortid og forme vores fremtid med denne viden.

I en tid hvor den fysiske verden ofte overskygges af den digitale, og hvor vores daglige liv bevæger sig hurtigere og hurtigere, er steder som Hammershus afgørende. De er faste punkter, hvor vi kan stoppe op, trække vejret og huske, hvorfra vi kommer. De er uundværlige for vores forståelse af os selv og vores sted i verden.

Som bornholmere og danskere bør vi alle glæde os over denne beslutning og støtte op om Hammershus. Lad os værdsætte og dyrke denne enestående del af vores historie. Og lad os huske på, at den bedste måde at ære vores fortid på er ved at sikre dens fremtid.

Hammershus står som et monument ikke bare for Bornholm, men for hele Danmark. Når midlerne til sikring af den truede vestmur nu er sikrede, må vi håbe, at der også snart bliver råd til ny skiltning på borgen, så de 400.000 besøgende kan få god viden om kulturperlen med sig.