Debat: Rønne Byforening om strategisk udviklingsplan for Nørrekås Bådehavn

Debat: Rønne Byforening om strategisk udviklingsplan for Nørrekås Bådehavn
"Endnu engang har kommunalbestyrelsen set sig nødsaget til, at sætte gang i planer om Nørrekås og denne gang endda strategiske planer vedrørende Nørrekås. Der har været grimt i mange år, og arealerne vises frem som noget af det første, turisterne ser, når de kører i land fra tysklandsfærgen", skriver Rønne Byforening. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 17. JUN 2021 • 05:05
Af:
Rønne Byforening
| ABONNENT
17. JUN 2021 • 05:05

SYNSPUNKT

Endnu engang har kommunalbestyrelsen set sig nødsaget til, at sætte gang i planer om Nørrekås og denne gang endda strategiske planer vedrørende Nørrekås. Der har været grimt i mange år, og arealerne vises frem som noget af det første, turisterne ser, når de kører i land fra tysklandsfærgen. Alle brugere, byens borgere, og sikkert også nogle i kommunalbestyrelsen, synes, at der er grimt.

Denne gang stilles der flere midler til rådighed, og Realdania Fonden støtter denne gang med cirka to millioner kroner til hjælp til konsulenter og planlæggere. Kommunalbestyrelsen havde i hvert fald for 2-3 år siden intentioner om, at nu skulle der ske noget på Nørrekås og området omkring Nørrekås. Sådan en proces tager tid – og måske længere tid end nogen ønsker på grund af manglende økonomi.

Mens vi venter, vil vi i byforeningen pege på områder, der uanset hvad, kræver indsats – hellere i går end i dag.

Der er rigtig mange interesser i spil omkring Nørrekås. Havnens "vandbrugere" ønsker gode ligge- og standpladser på henholdsvis vandet i sæsonen og landjorden i vinterhalvåret. Der er massive interesser for at få vedligeholdt havnens kajer og broer samt få udskiftet rådne vaterlister. En kaj har været afspærret i to år, da den er brudt sammen på grund af råd i de nedbankede pæle. Der er endvidere råd i mange andre pæle, og der kan forventes flere nedbrud af kajanlæg i nærmere fremtid.

Brugerne har fælles interesser med byens borgere, der ønsker oprydning, flere opholdsmuligheder og forskønnelse. Her gælder det oprydning i alle kroge, bortskaffelse af gamle brædder og bukke, fjernelse af ukrudt, og så ganske almindelig brug af kost og skovl og et simpelt skuffejern til ukrudt. Det er simpelthen pinligt, at der ser ud, som der gør. Dertil oprydning på opslagstavler og nye fotokopier i oversigtstavlerne. Enten skal man kunne læse, hvad der står, eller også bør de fjernes. En borgmester lovede for 30 år siden, at der nu skulle findes penge til asfaltering af den store grusbelagte plads på den sydlige kaj, således at de både, som ligger her ikke svines til at vejstøv og andet. Intet sker. Selvom interessen for havnen og stranden er stor i kommunalbestyrelsen, giver det sig ikke udtryk i tilstrækkelig økonomi til at holde området ordentligt.

Nørrekås havn er en forretning, der udlejer bådpladser til hjemmehørende både og gæstesejlere. Indtjeningen har de sidste mange år været cirka 1,5 millioner kroner, disse penge bruges ikke på Nørrekås alene, men går i den store kasse og måske også til de andre små havne på Bornholm.

Brug nu nogle af disse penge på at ordne ovenstående, mens vi venter på den store realisering. Hellere i går end i dag!