Bornholm er ikke legeplads for nyrige fra København

Bornholm er ikke legeplads for nyrige fra København
3F Bornholm ligger i konflikt med Siemsens Gaard i Svaneke, som ikke har overenskomst. Arkivfoto
KOMMENTAR | ABONNENT | 13. SEP 2023 • 19:00
Af:
Jonna Nielsen
formand for 3F Bornholm
KOMMENTAR | ABONNENT
13. SEP 2023 • 19:00

Når de yngre, nyrige fra København kommer flyvende til Bornholms Lufthavn, så skal vi lokale åbenbart bare tie, klappe hælene sammen og give en high-five til hvad som helst.

Vi har rigtig mange muligheder for en både spændende og bæredygtig udvikling på Bornholm i de kommende år. Den grønne omstilling inden for både energi, fødevareproduktion og byggeri. Ansvarlig turisme. Erhvervsfaglige og boglige uddannelsestilbud til vores unge.

Selv om iværksættere og folk med mod på at tænke nyt er vigtige, når vi skal udnytte og afprøve de mange muligheder, så er ikke ethvert nyt initiativ godt for bornholmerne og de virksomheder og arbejdspladser, vi allerede har og skal værne om.

Derfor kæmper vi i 3F for, at også nye virksomheder og arbejdspladser skal være bæredygtige, både miljømæssigt, socialt og økonomisk. At man respekterer de aftalte løn- og arbejdsvilkår i de enkelte brancher og ikke udsætter gode virksomheder og jobs på vores dejlige ø for unfair konkurrence.

Helt sådan ser lederskribenterne på Bornholms Tidende ikke på det. Når de yngre, nyrige fra København kommer flyvende til Bornholms Lufthavn, så skal vi lokale åbenbart bare tie, klappe hælene sammen og give en high-five til hvad som helst.

Sidste sommer forsvarede avisens lederskribent indædt Martin Thorborg og Minipenny i Gudhjem, og tirsdag den 12. september i år er det så – igen – August Lund, der skal have opbakning i lederspalterne. Han nægter nu på tredje år at tegne overenskomst på Siemsens Gaard, selv om de fleste kvalitetshoteller og -restauranter på Bornholm i mange, mange år har fundet – og fortsat finder – det helt naturligt, at de ansatte har krav på anstændige løn- og arbejdsvilkår.

Bornholms Tidende vil som monopolavis gerne være alle bornholmeres avis. Derfor undrer det mig, at lederskribenterne holdningsmæssigt hellere drikker dus med champagnefolket fra København. At lederskribenter på en borgerlig avis har svært ved at forstå, at en fagforening kæmper for overenskomstvilkår på arbejdsmarkedet – ja, det taler for sig selv. Og lyder som et tomt ekko af ”jeg-ved-bedst-og-bestemmer-selv”-holdningerne fra Martin Thorborg, August Lund m.fl.

Forhandler avisledelsen aldrig med de ansattes tillidsrepræsentanter? Og respekterer man for eksempel ikke Journalistforbundets overenskomstaftalte løn- og arbejdsvilkår på Bornholms Tidende? Og hvorfor har tjenere, receptionister og opvaskere, kokke og rengøringsmedarbejdere på Bornholm ikke samme krav på ordnede, anstændige forhold?

Svar fra Tidende

Kære Jonna. Tak for dit indlæg.

På Tidende respekterer vi og påskønner vores overenskomster med 3F, HK og Dansk Journalistforbund. Vi har ordnede forhold, og det er vi glade for.

Lederen tirsdag mener bestemt ikke, at det er en dårlig idé at have en overenskomst. Men den udfordrer, om tvang og konflikt er vejen til at opnå nye overenskomster, eller om det hører fortiden til.

Vi har alle behov for ordentlige forhold, men den danske model bygger netop på frivillig organisering, fordi frivillige, ordnede forhold er en fordel for os alle, uanset om vi foretrækker en god flaske champagne eller en kold øl.

Tommy Kaas