80 år siden D-dag: Nu skal Europa selv kæmpe for vores frihed

SYNSPUNKT | ABONNENT | 6. JUN 2024 • 05:30
Af:
Ulla Tørnæs
kandidat til Europa-Parlamentet (V)
tidl. minister
MF
SYNSPUNKT | ABONNENT
6. JUN 2024 • 05:30

Ulla Tørnæs - kandidat for Venstre - lægger vægt på EUs indsats for sikkerhed og frihed på 80-årsdagen for D-dag 1944.

Tusindvis af hvide kors på de amerikanske invasionskirkegårde i Normandiet fortæller hvor meget og hvor mange menneskeliv, som USA ofrede for Europas frihed under Anden Verdenskrig.

Det skal vi huske i disse dage, hvor det er 80 år siden, D-dag fandt sted på invasionsstrandene i Normandiet, og befrielsen af Europa for alvor tog fart. Vi skylder USA ufattelig meget for deres kamp for Europas frihed og demokrati.

Men den største respekt, som vi kan vise amerikanerne og os selv 80 år efter D-dag, er, at EU for alvor tager ansvar og bidrager til den kamp for Europas frihed og demokrati, som vi alt for længe har forsømt og overladt til USA.

Hvad skal gøres?

Vi skal møde Rusland og alle andre fjender af Europas frihed og demokrati på alle fronter, hvor de udsætter os for angreb:

Vi skal have en europæisk indsatsstyrke, som forsvarer EU's ydre grænser.

Vi skal have en cyber-brigade og et styrke samarbejde mod hackerangreb på europæiske landes myndigheder, virksomheder, lufthavne og livsvigtig infrastruktur.

Ukraine skal lukkes ind i ny EU-forsvarsfond, hvor vi opbygger og udvikler forsvaret i EU-landene og vores nære samarbejdspartnere.

Ny forsvarskommissær i EU-kommissionen skal styrke og koordinere opbygningen af forsvaret i EU-landene, så vi udvikler våben og ammunition sammen i stedet for at købe det meste hos andre.

Flere investeringer i opbygningen af forsvaret i EU-landene - både fra danske ATP og pensionsfonde, men også Den Europæiske Investeringsbanks enorme pengetank.

Stem på søndag - og vis Putin og andre, der truer os, at EU står fast i kampen for vores frihed og sikkerhed.