Energinets repræsentant forklarede, at det 260 hektar mellem Søndre Landevej og Vasegårdsvej er udvalgt ud fra en helhedsbetragtning om, hvad der i forvejen fandtes af ejendomme, geologiske interesser og naturområder – i kombination med nærheden til kysten og egnede korridorer for de cirka 25 kabler, der skal føres i land fra havvindmøllerne.
Nogle naboer fremlagde alternative placeringer uden for 260 hektar-zonen. Den mest alternative er byggeriet af en højspændingsstation til havs. Både Energinet og Energistyrelsen blev spurgt, hvad det ville koste. Energistyrelsens vicedirektør med ansvar for energiøer, Mogens Hagelskær, kunne fortælle, at beregningerne aldrig er lavet, men at konstruktionen af den kunstige ø til energiø-tvillingeprojektet i Nordsøen udgør seks-ti procent af de samlede omkostninger på 210 milliarder kroner. Med andre ord kunne man med et meget groft regnestykke forvente, at det ville koste 12-20 milliarder kroner at skåne Bornholm for landanlægget, sjussede Mogens Hagelskær og Tidendes udsendte sig frem til i fællesskab.
Tilbage ved Energinets bord kom naboer med flere forslag til, hvordan man bedst kunne skjule højspændingsstationen, hvis bygninger kommer til at rage 25 meter op over markerne.
Forslaget om at anlægge en ti meter høj jordvold beplantet med træer blev bragt op som en idé, der bedømt på konsulentens reaktion virkede svær at realisere i praksis.
Konsulent Claus Arnfeldt Andersen fra Energinet var en ombejlet herre under borgermødets åbent hus-del, og han måtte lægge ører til lidt af hvert – både råd, spørgsmål og kommentarer. "Ved at bygge sådan nogle store bygninger, generer man alle i området", bemærkede en utilfreds beboer blandt andet. Foto: Jakob Nørmark