Venner åbner vin- og spiritusforretning midt i coronatiden

Venner åbner vin- og spiritusforretning midt i coronatiden
Thomas Schroll Kristensen og Jon Christian Vejbæk har som venner dyrket deres fælles interesse for vin og spiritus. Lørdag tager de interessen et skridt videre, når de åbner vin- og spiritusbutikken Hos Jon og Thomas. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 10. FEB 2021 • 11:13
Henrik Nielsen
Journalist
| ABONNENT
10. FEB 2021 • 11:13

HANDEL

Da de mødte hinanden for godt 10 år siden, var det ikke til at vide, hvad det ville udvikle sig til. Første var de kolleger, så blev de venner, og senest er de også blevet kompagnoner. De driver allerede hver sin virksomhed og er blevet enige om at etablere endnu en sammen. Thomas og Jon hedder de, og virksomheden hedder Hos Jon og Thomas.

– Ideen opstod for mange år siden. Året efter jeg flyttede til Bornholm, lærte vi hinanden at kende på en fælles, tidligere arbejdsplads, og så har vores venskab holdt ved. Her for kort tid siden sad vi sammen, og så blev vi enige om, at det er nu, vi skal udleve den drøm, vi har. Som Jon så fint sagde, så er der nogle, som køber en motorcykel, og andre køber måske en båd, fortæller Thomas Schroll Kristensen.

– Og vi etablerer en butik, tilføjer Jon Christian Vejbæk, da Bornholms Tidende kigger forbi Hos Jon og Thomas et par dage inden første åbningsdag.

Butikken er en vin- og spiritusforretning, der ligger i Østergade i Rønne, hvor Thomas Schroll Kristensen tidligere drev det socialpædagogiske tilbud Vesterlund, der har flyttet de fleste af sine aktiviteter til lokaler i gågaden.

Der er potentiale

Etableringen af Hos Jon og Thomas er ikke ensbetydende med et farvel til Vesterlund og Jons Murerservice, som deres respektive virksomheder hedder. Det understreger de begge.

– Det her er vores, nogle gange kommer man til at kalde det vores barn. Det her er vores hjertebarn, det er her, vi lægger vores interessetimer, siger Jon Christian Vejbæk.

Siden de lancerede butikkens hjemmeside og oprettede en side på Facebook, har de fået en masse positiv respons, fortæller de. Folk har skrevet for at høre, hvornår de åbner, og hvad de sælger. En gruppe cykelryttere har forespurgt på en vinaften i forbindelse med et besøg til Bornholm i sommer. Og en kommende jubilar har spurgt, om de kan stå for receptionen i efteråret.

– Vi er ikke en gang startet endnu. Der er et eller andet i røre her, som kan blive stort. Så er det spændende at se, om folk på Bornholm kommer og besøger os og køber nogle ting, siger Thomas Schroll Kristensen forud for de første åbningsdage i weekenden.

– Jeg har dage, hvor jeg tror, at vi kommer til at sælge to flasker vin, og så må vi lukke om to måneder. Men der er noget, der ligger og ulmer. Der er potentiale for et marked her, tilføjer Jon Christian Vejbæk.

Der er både vin og spiritus på Hos Jon og Thomas' hylder. Derudover har den fået kontakt til lokale producenter som Small Batch, Buchwalds Kafferisteri og Svaneke Chokoladeri, der også leverer nogle varer til butikken. Foto: Berit Hvassum

Defineret som dagligvarer

Udover almindeligt hverdagssalg til kunder, som kommer forbi for at købe en flaske vin, rom, gin eller noget fjerde, satser de på smagninger, og så vil de gerne levere til receptioner og fester.

– Det er det, bordet her er bygget til, at Jon eller jeg står og snakker med folk, der skal holde er eller andet. Det kan også være virksomheder i forhold til en reception, siger Thomas Schroll Kristensen.

– Hvis folk skal holde en konfirmation, kan de komme og fortælle, hvad de skal have at spise. Så foreslår vi nogle vine, de kan smage på, og så finder vi noget til deres smag og pris, tilføjer Jon Christian Vejbæk.

Deres baggrund er en mangeårig interesse for vin og spiritus, ikke mindst rom. Ikke kun at drikke det, men også at læse om det og nørde det, som de selv udtrykker det.

At de kan åbne en ny butik midt i en tid, hvor de fleste andre butikker skal holde lukket, skyldes, at vin og spiritus er defineret som dagligvarer. Derefter er det kun et spørgsmål om at efterleve gældende retningslinjer. At de tør, hænger sammen med opbakningen fra hinanden, familie og venner samt lysten til, at der sker noget.

– Der må også godt være nogle gode historier. Nu er der nogle, der tør. Det er ikke så slemt det hele. Der er mange, der lider under det her, men vi mener, at der også gerne må komme en positiv nyhed, siger Jon Christian Vejbæk.

For dem personligt har det også været rart at have noget andet at gå op i og tale om.

– Især når jeg kommer hjem om aftenen, at jeg kan sidde med min kæreste og snakke om det her, fremfor at vi sidder og ser nyhederne og snakker om, hvor slemt det er. Det har været rart at flyttet tankerne, fortæller Jon Christian Vejbæk.

– Sådan har jeg det også, tilføjer Thomas Schroll Kristensen.