Valgoplæg: SF drømmer om årlige folkeafstemninger

Valgoplæg: SF drømmer om årlige folkeafstemninger
Leif Olsen mener, at borgerinddragelsen er forbedret lidt de seneste, men der er fortsat plads til forbedringer, siger SF'eren. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| 29. APR 2021 • 16:48
Jakob Nørmark
Journalist

29. APR 2021 • 16:48

I aften skal kommunalbestyrelsen stemme om, hvorvidt indkøb af elbusser og elbiler skal til folkeafstemning til november. Forslaget fra Dansk Folkeparti ventes at blive nedstemt, men debatten om folkeafstemning har givet SF blod på tanden.

SF vil i aften fremsætte et ændringsforslag, der skal lægge grunden for flere fremtidige folkeafstemninger og indførslen af borgerforslag på lokalpolitisk niveau, fortæller kommunalbestyrelsesmedlem Leif Olsen.

- Jeg forestiller mig, at man laver én folkeafstemning om året, og at man sætter flere forslag til afstemning ad gangen, som de gør i Californien, forklarer Leif Olsen, der er åben for digitale afstemninger, hvis det kan holde udgifterne nede.

Konkret foreslår SF, at den kommunale administration om, at der i første halvdel af 2022 laves en plan for, hvordan man fra 2023 kan afvikle årlige folkeafstemninger og indføre borgerforslag, som kommunalbestyrelsen skal forpligtes til at behandle, hvis det opnår støtte fra et vist antal personer, altså en bornholmsk udgave af de nationale borgerforslag.

Hvilke sager kunne du tænke dig at bringe til folkeafstemning?

- Hvis man ser lidt bagud, kunne man have gjort det dengang, man ophævede bopælspligten. En anden mulighed kunne også være spørgsmålet, om kommunen skal tilslutte sig en naturnationalpark. Altså de større og principielle forslag, siger Leif Olsen.

Han kommer dog ikke til at bakke op om Dansk Folkepartis forslag, fordi oplægget efter folkesocialistens mening er for upræcist, og fordi det afsporer nogle beslutninger, der allerede er truffet - for eksempel hvad angår leasing af dieselbusser frem mod investeringerne i elbusser. 

Leif Olsen regner ikke med at opnå flertal på aftenens møde, men SF skrotter ikke idéen om et mere direkte lokaldemokrati af den grund.

- Det vil komme med i vores valgprogram og konstitueringsforhandlinger, hvis vi kommer ind (i kommunalbestyrelsen efter valget, red.), siger spidskandidaten.