Vagthund vil opsnuse nyt blod

Vagthund vil opsnuse nyt blod
Rønne Byforening udpeger årligt Årets Hus i Rønne, og det blev tidligere på måneden Vimmelskaftet 24, der løb med titlen. Formand Tom Jensen viser ejerne, Lennie og Kurt Sjøholm, hvor plaketten eventuelt kan placeres. Arkivfoto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 23. FEB 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
23. FEB 2024 • 05:30

Rønnes Byforening søger nye – også gerne yngre – kræfter, der vil engagere sig og holde øje med, hvad der sker med byens huse og byrum.

Rønne Byforening kalder sig på sin hjemmeside for "borgernes vagthund", og den arbejder da også for at bevare folkelig medbestemmelse i forhold til, hvordan byens rum udvikler sig.

Det er nogle år siden, vagthunden var hvalp, idet foreningen blev startet i 1959, og eftersom en vagthund vel helst skal kunne vise børster og bjæffe lidt højt ind imellem – måske endda løbe en udvikling, den synes bevæger sig i den gale retning, ind og nappe den i hælene – skal den jo også kunne udvise en vis vital tilgang til eventuelle problemstillinger.

På den baggrund efterlyser den nuværende bestyrelse en foryngelsesproces i form af et generationsskifte og opfordrer derfor eventuelt interesserede medlemmer til at stille op til bestyrelsen, når den årlige generalforsamling holdes på Rønne Theater den 3. april.

– Vi er jo lidt aldrende, men det er spørgsmålet, hvordan vi får nogle unge med, og om det overhovedet kan lade sig gøre, siger den nuværende formand, Tom Jensen, til Tidende.

– Det er jo meget svært at finde folk, der er klar til at påtage sig frivilligt og ulønnet bestyrelsesarbejde. Vi fik da heldigvis for et par år siden et medlem i bestyrelsen, Michael Hammer, som er 50 år, og det var da kanon at få en, der både er fagkyndig, og som vil kunne holde i mange år.

Tom Jensen har selv siddet som formand i knap fire år, men nærmer sig 75 år og har hele tiden sagt, at så vil han forlade formandsstolen. Eftersom foreningen trods alt gerne ligger på mellem 80 og 100 medlemmer, mener han ikke, det er en mulighed for bestyrelsen bare at sige, at nu gider den ikke mere.

– Det kan vi jo ikke være bekendt, siger han.

– Vi kan da også se, at på vores hjemmeside kan vi have helt op til 2.000 klik om ugen! Ikke at der er så mange forskellige personer, der besøger den, for det kan være en personer klikker på måske 10 forskellige menupunkter, men det er da en stor tilfredsstillelse for os, at siden trods alt bliver brugt så meget.

Livserfaring

I er jo interesserede i, at folk engagerer sig, men når I så efterlyser nyt og gerne yngre blod, kan man påpege, at der trods alt er mange ældre, som stadig har noget at byde på – og dem vil I vel også gerne have med? Desto større engagement, desto bedre er det vel?

– Ja, præcis.

Og uanset om det er gamle eller unge?

– Jamen, det har vi hele tiden sagt. Og vi, som sidder der, har da livserfaring og noget at byde på, det er også derfor, vi sidder der. Jeg er selv fra 1949 og synes stadig, det er spændende at følge med i, hvad der sker i Rønne, men jeg har hele tiden sagt, at når jeg bliver 75, vil jeg ikke længere være formand.

Hvad giver det at være med i foreningen?

– Vi siger jo, at vi er borgernes vagthund, hvis der pludselig sker mystiske ting. Så kan vi spørge, hvad er nu det for noget?! Og det er lettere, som en forholdsvis stor forening at have en vis gennemslagskraft, det har kommunen også haft en fantastisk stor respekt for. Når for eksempel folk vil lave en facaderenovering, rive et hus ned eller andre ting, så sender kommunen det jo til høring hos os og spørger, hvad vi siger til det, og det giver vi så et bud på. Vi har været meget glade for det samarbejde – også i forhold til sådan noget som havneprojektet.

Men jeres alder taget i betragtning, kan man så sige, at borgernes vagthund er blevet lidt stivbenet?

– Haha, det ved jeg da ikke ... nej, lidt stivbenet? ... så skal det være ligesom Biden, han er også lidt stivbenet, men han er der jo stadigvæk, ler Tom Jensen med reference til den amerikanske præsident.

– Det der med alder har jeg også altid syntes var noget mystisk noget, og så længe folk kan tænke og bidrage, er det helt fint. Men man skal selvfølgelig også kunne finde tiden til at engagere sig.

Vagthvalpen

Den tid har – kan man kalde ham vagthvalpen, frem for vagthunden? – yngste bestyrelsesmedlem, Michael Hammer, som er uddannet tømrer og bygningskonstruktør, altså fundet, og han er særdeles tilfreds med foreningsarbejdet:

– Jeg er glad for den bornholmske byggeskik og for den bevaringsværdige del af Rønne. Jeg synes, det er vigtigt at passe på og bevare den, og det kan jeg bidrage til i foreningen, siger han.

Hvis du skulle anbefale andre, måske yngre borgere, at engagere sig, hvad ville du så sige?

– At hvis man lysten til og interessen for at bidrage til at passe på det, som rigtig mange af os synes er flot i den bevaringsværdige del af Rønne, både hvad angår bygninger og byrum, så er det lige præcis Rønne Byforening, man skal melde sig ind i.

Der er en tilfredsstillelse i at bidrage på den måde?

– Ja, det er der i dén grad.

Hvis man nu har familie, små børn, og hvad ved jeg, kan man måske være nervøs for, om man kan finde tiden til det?

– Ja, men det skal man ikke på nogen måde være nervøs for, siger Michael Hammer.

– Vi sidder syv i bestyrelsen, og vi taler altid indgående om, hvem der kan finde tiden til at tage sig af de konkrete opgaver, der måtte opstå. Det vigtige er at være der, og at vi får nogle ekstra hoveder og hænder med. Og det vil nok være at udvise rettidig omhu at kigge efter lidt yngre medlemmer til bestyrelsen.

Rønne Byforening

Rønne Byforeningen blev startet i 1959 med ønsket om at arbejde for de bevaringsværdige bygninger og Rønne byrum. Foreningen tog derfor initiativ til at få registreret alle bygninger i det gamle Rønne, og byen fik en tinglyst bevaringsplan i 1969.

Den arbejder for at styrke borgernes interesse for og bevidsthed om bevaring af Rønne bys æstetiske og kulturhistoriske særpræg med hensyn til byrum, gadebillede og enkeltbygninger. Dens formål er også at påvirke myndigheder og borgere til at udvise størst muligt hensyn til Rønnes særpræg og byens historiske kulturarv.

Bestyrelsen består i dag af:

Tom Jensen (formand).
Michael Hammer (næstformand).
Suzanne Ringsted.
Esben Ørberg.
Joel Pepke Andersen.
Ulla Bechsgaard.
Suppleant Søren Kaspersen, som deltager i bestyrelsens arbejde.
Niels-Holger Larsen, som var mangeårigt medlem, har meldt sig ud.

Se eventuelt mere på roennebyforening.dk og på Facebook.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT