Undersøgelse afslører: Sådan er de nye bornholmere

Undersøgelse afslører: Sådan er de nye bornholmere
Tilflytterarrangement i Nexø i november. Foto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 29. DEC 2021 • 15:30
Niels Ebdrup
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
29. DEC 2021 • 15:30

Undersøgelsen baserer sig på svar fra mere end hver femte person, der flyttede til Bornholm i 2020.


De mennesker, der vælger at flytte til Bornholm, kommer typisk fra Københavnsområdet, de fleste har længe haft tilknytning til øen, og de vil være tæt på naturen. Det afslører en tilflytterundersøgelse, som Bornholms Regionskommune har foretaget. Undersøgelsen baserer sig på svar fra mere end hver femte person, der flyttede til Bornholm i 2020.

Det viser sig, at især de nære ting har tiltrukket de nye bornholmere. For mange er det vigtigt, at de kan se deres børn vokse op på Bornholm, at de kan være i naturen, og at de kan have en god balance mellem arbejde og dagligdag. Den tydelige tendens bider Allan Westh, der er centerchef for Center for Job, Uddannelse og Rekruttering, mærke i.

– De nære ting betyder meget for mange af tilflytterne. I tilflytteranalysen viser det sig også ved, at rigtig mange, der flytter hertil, på forhånd har en relation til Bornholm. Er man et par, er enten den ene eller begge født herovre. Eller man er kommet her i ferier. Så man føler sig allerede som en del af miljøet.

– Der er også nogen, der vælger Bornholm til, selvom de ikke er født her. De har fokus på work-life-balancen og det gode ry, Bornholm har fået, siger Allan Westh.


Her kommer tilflytterne fra. 334 tilflyttere har svaret. Grafik: Bornholms Regionskommune

Flere børnefamilier

Undersøgelsen viser også, at der i disse år sker et skift i forhold til, hvem der flytter til Bornholm. Andelen af børnefamilier stiger.

– Hvis du går 5-6 år tilbage, var der blandt tilflytterne en overvægt af mennesker, der var på vej ud af arbejdsmarkedet. Dem, der havde børn, der var flyttet hjemmefra. Men nu kan vi heldigvis se, at børnefamilierne den gruppe, der er steget mest de sidste 2-3 år. Det er meget positivt i forhold til vores befolkningssammensætning, siger Allan Westh, som fortæller, at det er vigtigt for kommuneøkonomien, at der nu kommer flere folk i den arbejdsdygtige alder.


Derfor kender tilflytterne Bornholm. 334 tilflyttere har svaret, men de har haft mulighed for at give flere svar. Hver tilflytter har således i gennensnit afgivet 1,7 svar. Grafik: Bornholms Regionskommune


Svært at finde omgangskreds

Bornholms Regionskommunes undersøgelse sladrer desuden om, at nogen tilflyttere har svært ved at finde sig en omgangskreds. I den forbindelse er der forskel på, om man er tilbageflytter, eller om man ingen familie har på Bornholm.

– Vi tolker undersøgelsen sådan, at tilbageflytterne for de flestes vedkommende har været rigtig glade for, hvad de har mødt – de flytter efter nære værdier såsom naturen og deres familie.

– Men fra nogle nytilflyttere hører vi, at det kan være svært at komme ind i de sociale kredse. Nogen har sågar valgt at flytte fra Bornholm igen, fordi de syntes, at det var svært at finde sociale relationer. Sådan skal det jo ikke være, så vi prøver nu at gøre det tydeligere, at Bornholm er en af de kommuner med flest foreninger og idrætstilbud. Selvom det kan lyde banalt, så kan det være svært for folk fra Aarhus eller Hvidovre at vide, at man kan møde folk til bordtennis i Rønne eller fællesspisning i Østermarie, siger Allan Westh.

Derfor arbejder kommunen og Destination Bornholm nu på at udvide internetsiden bornholm.info til også at oplyse om, hvad der sker i øens foreningsliv. Der er også planer om flere kommunale tilflytterarrangementer, hvor folk kan møde hinanden.

Bornholms Regionskommune arbejder for, at der i 2028 skal bo 42.000 mennesker på Bornholm. Ved indgangen til fjerde kvartal i år, boede der 39.610 mennesker herovre.


Derfor flytter de til Bornholm. 334 tilflyttere har svaret, men de har haft mulighed for at give flere svar. Hver tilflytter har således i gennensnit afgivet 1,6 svar. Grafik: Bornholms Regionskommune


Det laver tilflytterne. 334 tilflyttere har svaret. Grafik: Bornholms Regionskommune

 


Corona har skubbet folk til Bornholm

For 16 procent af tilflytterne i undersøgelsen har corona-pandemien haft en direkte indflydelse på, at de nu bor på Bornholm. Det var nemlig oplevelser i forbindelse med coronanedlukningerne, der gav dem lyst til at komme væk fra det vante og herover.

Til sammenligning blev 13 procent af tilflytterne trukket herover på grund af et job.

 


Undersøgelsen

Bornholms Regionskommune har via digital post udsendt et spørgeskema til i alt 642 personer, der flyttede til Bornholm i andet halvår af 2020. Deraf svarede 334 personer. Undersøgelsen har dermed en svarprocent på 52 procent.

I 2020 flyttede 1.509 personer til Bornholm. 22 procent af dem har svaret på spørgeskemaet.

Lige mange mænd og kvinder har svaret på kommunens spørgeskema. Der er kommet flest svar fra de 18-29 årige. De resterende svar fordeler sig jævnt mellem 30-79 årige.



FÅ ABONNEMENT