Udvid din horisont: Få landets klogeste hoveder på besøg hjemme i stuen

Udvid din horisont: Få landets klogeste hoveder på besøg hjemme i stuen
Forskningens Døgn har tidligere besøgt Bornholm, her er det i 2006 på Natur Bornholm. Arkivfoto: Henning Sigvardsen
NYHED | 12. FEB 2024 • 19:09
NYHED
12. FEB 2024 • 19:09

Når festivalen Forskningens Døgn i april kommer til Bornholm, vil hele 33 forskere deltage med tilsammen 41 forskellige foredragsmuligheder.

Nu kan du bestille et foredrag med et af Danmarks klogeste hoveder og blive klogere på det meste mellem himmel og jord. Under festivalen Forskningens Døgn i april rykker 33 forskere ud på hele Bornholm og deler ud af deres viden. Foredraget kan være hjemme i din stue, på dit job eller måske et helt tredje sted. Og det er gratis.

Det oplyser en pressemeddelelse fra Forskningens Døgn, som fortsætter:

Vil du vide mere om galakser, bæredygtigt fiskeri, fedme eller obduktion af strandede hvaler? Uanset i hvilken retning, dit videbegær peger, får du nu chancen for at stille din nysgerrighed.

33 forskere står således klar til at forlade hjemmebanen og rykke ud i det bornholmske – på skoler, biblioteker, virksomheder, foreninger og endda i private hjem med den nyeste viden inden for deres forskningsfelt.

Tilsammen kan man på Bornholm vælge mellem 41 forskellige foredrag.

"Bestil en Forsker" er en populær ordning under den landsdækkende videnskabsfestival Forskningens Døgn, som foregår hvert år i slutningen af april i uge 17. Uddannelses- og Forskningsministeriet arrangerer festivalen, og i år tilbyder rekordmange forskere et foredrag: Over hele landet står i alt 294 forskere klar.

Og alle – altså også privatpersoner – kan bestille en forsker til at holde et foredrag, som typisk varer 30-90 minutter. Det kræver blot et publikum, som består af mindst 20 personer samt passende rammer for forskeren og tilhørerne. De fleste foredrag holdes fysisk, men der er også mulighed for virtuelle foredrag.

Fundamentet

Man kan vælge at blive klogere på eksempelvis datasikkerhed, kunstig intelligens, arbejdsliv, familie og børn, sundhed, klima, historie eller rumforskning. Forskerne kommer primært fra de danske universiteter og professionshøjskoler, mens enkelte kommer fra museer og private virksomheder.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger i pressemeddelelsen:

– Forskning er fundamentet for nogle af de mest fascinerende og forunderlige ting i vores hverdag. Forskningen er for alle, og den stimulerer nysgerrighed hos både børn og voksne. "Bestil en Forsker" er et fedt initiativ, hvor man kan lære noget nyt. Forskerne er samtidig med til at bekæmpe misinformation, og det er vigtigt i den tid, vi lever i. Derfor glæder det mig, at så mange dygtige forskere igen i år rykker ud til danskerne. Jeg håber, at mange også i år vil gribe muligheden for at blive klogere.

Man kan bestille en forsker på Forskningens Døgns hjemmeside.

? I alt 294 forskere har tilmeldt sig "Bestil en forsker"-ordningen under Forskningens Døgn. De står klar med i alt 313 foredrag.

? Man kan bestille en forsker fra den 12. februar til og med den 18. marts.

? "Bestil en Forsker"-foredragene afholdes fra lørdag den 20. til fredag den 26. april under Forskningens Døgn.DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 22-02-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Torsdag eftermiddag, fredag morgen: Gode priser efter midnat. Gode som i meget, meget, meget lave. Mellem kl. 00 - 06 koster el 1,45 kr./kWh alt inkl. i gennemsnit. Det er cirka 2,45 kr./kWh billigere end kogespidspriserne kl. 17-18-19-20. Så flyt dit forbrug og få en yderligere besparelse. Opdateret kl. 13.14. Næste opdatering kl. 00.14.

Bornholms energi og forsyning