Trøst på plads i sit nye kontor – nu med tætte vinduer

Trøst på plads i sit nye kontor – nu med tætte vinduer
Borgmesteren er – næsten – på plads. To flyttekasser med bøger mangler stadig at blive pakket ud, og der er fortsat god plads på væggene.
NYHED | ABONNENT | 12. NOV 2022 • 05:30
Af:
Tekst
foto: Jakob Marschner
NYHED | ABONNENT
12. NOV 2022 • 05:30

Tegningen til et rådhus er ikke svær at se. Endnu må man tænke sig til noget, og heller ikke borgmesteren er kommet helt på plads endnu. Men han er vældigt tilpas og ikke kun, fordi det ikke længere trækker ind gennem vinduerne.

 

Bogstaverne ved indgangen hænger der endnu. Store hvide bogstaver mod den røde murstensmur. Et eksempel på, at et ord kan komme til at betyde noget andet med tiden.

SNORREBAKKEN står der. I hvert fald lidt endnu.

"Snorrebakken" betyder sprængte budgetter, et projekt der blev underbudgetteret, før det blev politisk besluttet. Med vilje eller bare ved en fejl? Ligesom "Snorrebakken" nu betyder højtlønnede kommunale direktører i dyb uenighed om man godt kunne det her eller ej. Og en medarbejder nede i systemet, der blev ofret, da alt det her begyndte at stå klart.

På grund af Snorrebakken-sagen ved Bornholm også nu, at "naturlig ventilation" indebærer, at medarbejderne skal gå udenfor, hvis de vil trække frisk luft. Og der er også mere endnu.

Men i en uge har den gamle UCC-bygning på toppen af Snorrebakken udenfor Rønne også rummet borgmesterens kontor.

De første medarbejdere arbejder allerede på Snorrebakken, også selvom hverken møbler eller kunst er helt på plads endnu.

 

Himmeriget er ved siden af

Fem år skulle det tage fra tanken første gang blev luftet, til borgmester Jacob Trøst (K) i mandags kunne flytte ind på sit kontor i det, som han og andre håber på en dag at se som Bornholms ene samlede rådhus.

I første omgang kun sammen med en mindre gruppe medarbejdere. Senere kommer flere til – og omme bag bygningen er der græs og bare marker, hvor man kan bygge ud.

Endnu handler det mest om bare at komme det allerførste stykke på plads. Måske inden længe også om at fjerne de sidste helt synlige spor af, at stedet her en gang blev brugt til undervisning. Den enkeltstående hvide postkasse ved indgangen kan for eksempel nok ikke rumme al kommunens post.

Der er højt til loftet indenfor. Massevis af lys falder ind. Kantinen er kommet på plads i bygningens grundplan, men går man i stedet til venstre, når man en trappe med 13 trætrin op.

Oppe på toppen af dem er en platform med gange ud fra, og går man til højre derfra, når man ned til kontor nummer N 114 Saltuna.

Kontorerne har navne efter steder på Bornholm. N 114 Saltuna er borgmesterkontoret. Går man op i den slags, kunne han godt have trukket et mere fornemt lod, for nabokontoret N 113 er opkaldt efter Himmerigsport, en klippeformation ved Saltuna.

N 114 er i stedet gået til Inge Mogensen, byrådssekretær og en af borgmsterens nærmeste medarbejdere.

– Så kan Inge komme lidt i Himmeriget, hvis hun skulle stå og have brug for det en dag, siger Jacob Trøst.

Postkassen ved hovedindgangen er et af flere minder fra tiden som uddannelsesinstitution, der ikke er blevet fjernet endnu.

 

Nu med tætte vinduer

Borgmesterkontoret er lige knapt færdigindrettet. Mødebordet med de otte stole er på plads og har også været i brug flere gange allerede. Det er medbragt fra det gamle kontor på Ullasvej. Men i den anden ende af kontoret står to åbne flyttekasser, der endnu ikke er blevet pakket ud.

– Det er de bøger, som jeg tænkte kunne være relevante. Jeg smed også en hel del andre ud. Ret mange faktisk, fortæller Jacob Trøst.

– Jeg er godt tilfreds. Her er lyst med de store vinduer. Akustikken er også meget bedre end i mit gamle kontor.

Det nye borgmesterkontor er også varmere. Udenfor hersker november-kulingen og får visne blade til at flyve gennem luften.

Havde det nu været Ullasvej, så havde det været som at stå derude i vinden. Vinduerne var og er legendarisk utætte. Borgmesterkontoret blev flyttet et andet sted hen i netop det år, hvor nye vinduer til også det gamle kontor fik plads på kommunebudgettet.

– Der var dage, hvor det blæste koldt på Ullasvej, bekræfter Trøst.

– En enkelt dag sad jeg med jakke på og arbejdede. De andre lukkede døren ind til mit kontor de dage, hvor jeg ikke var der.

– Så kunne det godt være koldt at komme tilbage.

Borgmester Jacob Trøst har arbejdet på sit nye kontor på Snorrebakken hele denne uge og siger, at han befinder sig rigtig godt det nye sted.

 

Ventilationen larmer

I loftet sidder en ikke specielt diskret ventilationsskakt. Det brede, grå zinkrør munder ud i en lille sort boks i samme ende af lokalet, hvor borgmesteren har sit skrivebord. Jacob Trøst peger op mod installationen.

– Der er et godt indeklima heroppe. Der er så også lige dén der. Den larmer en hel del, når den går i gang, fortæller han.

Væggene er der stadig godt med plads på. Kunst er her ikke noget af endnu. På gulvet står et par våbenskjolde og hæderstegn fra amerikanske sheriffer, minder fra Jacob Trøsts mange år i politiet.

I vindueskarmen har han samlet de første par relikvier omkring sig: Børnekunst med plasticperler fra 3. klasse på Nyker Frie Idrætsskole. Glaskunsten, som Bornholm vandt som mest miljøansvarlige ø. En Oscar-statuette, som Trøst har vundet hos Det Gule Team – og trofæet som "Danmarks mest musikalske borgmester", vundet i en DJ-dyst mod borgmesterkolleger på årets folkemøde.

– Det er et godt sted, siger Jacob Trøst.

– Det skal nok blive godt.