Tandlæge: Vi skal etablere et sundhedshus. Det er det eneste, der kan tiltrække de unge

Tandlæge: Vi skal etablere et sundhedshus. Det er det eneste, der kan tiltrække de unge
Tandlæge Dorte Westergaard ser et sundhedsfællesskab som den eneste løsning på Bornholms rekrutteringsproblemer på sundhedsområdet, og derfor ærgrer det hende, at opbakningen fra politisk hold ikke er mere tydelig. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 30. MAR 2021 • 13:03
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
30. MAR 2021 • 13:03
Jakob Nørmark
Journalist

SUNDHEDSHUS

Tandlægerne på Bornholm er pressede. Det er de i hvert fald hos Tandlægen.dk på Christians Plads i Rønne, hvor der hver dag sættes plads i kalenderen til akutpatienter. Det fortæller tandlægerne Camilla Ulrich og Dorte Westergaard, der siden 2019 har arbejdet på at etablere et sundhedshus på Bornholm. De er del af selskabet Rønne Center for Sundhed og Trivsel, der pt. tegnes af 15 private sundhedsaktører, som håber, at et sundhedshus kan styrke sundhedsfagene på Bornholm og lokke nye sundhedsfaglige personer til landsdelen.

Dorte Westergaard fortæller, at de på tandklinikken i Rønne har så mange akutpatienter om dagen, at arbejdet som tandlæge er begyndt at minde om brandslukning.

– Det er den store, fede brandslange, vi har fremme. Jeg har boet her i 26 år, men jeg må være ærlig og sige, at jeg har tænkt tanken om at flytte herfra, selv om jeg elsker at bo på Bornholm. Jeg føler ikke, at vi bliver hørt, og vi rykker ikke noget. Vi har forsøgt at skabe det her sundhedshus i halvandet år, og det handler jo om borgernes sundhed, og så bliver man kørt ned af, at der ikke bliver gjort noget. Vi føler os totalt overanstrengte og udbrændte. Man kunne også finde en anden strategi frem, der hedder, at vi lukker for det varme vand og stopper med at tage akutpatienter ind. Hvad ville politikerne så gøre?, siger Dorte Westergaard.

Sundhedshus som løsning

Hun mener, at et sundhedshus kunne få flere sundhedsfaglige personer ville etablere sig på Bornholm.

– Hvis man vil lokke nye sundhedsfaglige til Bornholm, så skal der lokkes med fede forhold. De unge vil et sted hen, hvor de finder et tværfagligt og et spændende arbejdsmiljø, hvor vi er mange, der kan sparre med hinanden. Et sundhedsfællesskab ser vi absolut som en løsning på rekrutteringsproblemet, siger Dorte Westergaard.

– Vi kan jo bare se, at vi har lært hinanden at kende i sundhedsgruppen, og at der allerede nu er god sparring, det tvivler jeg ikke på er til gavn for borgerne. Vi skal etablere et sundhedshus. Det er det eneste, der kan tiltrække de unge.

Hvordan ved I det?

– Kig mod Jylland, hvor der er etableret sundhedshuse i Horsens, Vejle, Holstebro. Sundhedshuse popper op, og det samme kan jo gøres her på Bornholm, ikke bare for at lette trykket på tandlægemanglen, men for at løfte hele vores sundhedsparameter på Bornholm. Vi kunne jo godt tænke os at løfte borgernes sundhed på Bornholm til et niveau, så man ikke er udfordret af manglende behandlingstilbud, hvis man for eksempel har en akut eller en kronisk lidelse. Og det starter med at få bedre faciliteter, som kan tiltrække nye sundhedspersoner hertil, siger Dorte Westergaard.

'Vågn op, og lyt til os'

Indtil sidste år var tandlægeklinikken i Østermarie hendes arbejdsplads. Hun påpeger, at den teknologiske udvikling og digitaliseringen er med til at øge kravene til de mindre tandlægeklinikker, der ideelt set skal bestå af større lokaler til behandlinger, end tilfældet er mange steder i dag.

– Rammerne på vores klinik er jo sådan set gode nok, men de enkelte rum er meget små, og det er de også, hvis man kigger på børne- og ungdomsklinikken i Rønne. Det er jo nemt for politikerne at spørge, "hvad er problemet?", hvis man ikke kender til tingenes tilstand. Hvis man besøger klinikkerne, så ser man, at man sidder i nogle barakligende forhold, der minder om et sted i Østeuropa.

– Mit budskab til kommunalbestyrelsen og regionen er: "vågn op, og lyt til, hvad der bliver sagt, kom på besøg i klinikkerne og oplev, hvor slemt det står til". Man bliver dybt frustreret, når vi har sagt til regionskommunen, at det her ender galt – og nu er det endt rigtig galt. Der er så mange, der ringer hertil hver dag. Det er både nytilflyttede, turister og bornholmere, der har brug for en akuttid, fordi det står så slemt til med deres tænder, siger Dorte Westergaard.

Ud over at forpligte sig økonomisk til betaling af husleje gennem en årrække kan bidraget fra kommunen og Region Hovedstaden også bestå i, at de offentlige sundhedsudbydere påtager sig en større rolle i projektet. Camilla Ulrich fortæller, at hun gerne så, at kommunale medarbejdere kunne være med til at understøtte de næste skridt i processen.

– Vi har alle fuldtidsjob ved siden af, siger Camilla Ulrich, der er direktør for Rønne Center for Sundhed og Trivsel.

I februar blev kommunalbestyrelsen af kommunens administration orienteret om, hvordan arbejdet med et sundhedshus skrider frem. Den kommunale administration lagde da op til, at politikerne i april skal tage principiel stilling til kommunens engagement, herunder hvordan man eventuelt skal finansiere en "mere omfattende udviklingsindsats".


Fakta

I slutningen af december sidste år besluttede regionskommunen at sælge Østre Skole-grunden til initiativgruppen bag et sundhedshus.
Dette blev besluttet efter en budrunde, hvor arbejdsmarkedspensionskassen PKA som investor indgav et betinget bud på at købe skolen.
Planen er nu at etablere et sundhedshus, der har plads til flere autoriserede sundhedsaktører på matriklen, mødefaciliteter, lokalt foreningsliv med videre.
Sundhedshuset er et samarbejde mellem Bornholms Regionskommune, PKA og selskabet Rønne Center for Sundhed og Trivsel, der er en sammenslutning af tandlæger, fysioterapeuter, praktiserende læger og speciallæger samt en optiker og en osteopat.