Tæt på 300 nyfødte bornholmere i 2020

Tæt på 300 nyfødte bornholmere i 2020
Rikke Albæk er jordemoderleder på fødegangen på Bornholms Hospital, hvor der er ni jordemødre ansat. Indtil videre er fødselstallet for 2020 præcis det samme, som det var i 2019. Nemlig 293. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 30. DEC 2020 • 09:10
| ABONNENT
30. DEC 2020 • 09:10
FØDSELSTAL

I skrivende stund er der født 293 bornholmske børn i 2020. Der kan stadig nå at komme et par stykker til, fortæller Rikke Albæk, der er jordemoderleder på fødegangen på Bornholms Hospital.

Hun fortæller, at 273 fødsler er foregået på fødegangen. To af dem dagen før Bornholms Tidendes visit.

Derudover har der været 10 hjemmefødsler og 10 fødsler, der er endt med en overflytning til Rigshospitalet.

Et fint fødselstal

Ifølge Rikke Albæk er 293 et ganske fint fødselstal for Bornholm. Og mærkeligt nok præcis det samme tal som i 2019.

Det er af gode grunde uvist, hvordan fødselstallet i 2021 kommer til at se ud.

– Vi kan jo ikke helt sige, hvordan 2021 kommer til at se ud, for nogen af dem, der kommer til at føde, er ikke gravide endnu. Men 1. halvår ser ind til videre fint ud, og så dumper det jo stille og roligt ind med gravide, der har termin i løbet af 2021, siger hun.

Højsæsonen på fødegangen er ifølge Rikke Albæk henover sommeren.

Corona suspenderer hjemmefødsler

På Bornholm sker det ifølge Rikke Albæk relativt tit, at fødende ønsker at føde hjemme.

10 ud af de 293 fødsler, der har været på Bornholm i 2020, har været hjemmefødsler. Det svarer til 3,4 procent, hvilket er mere end landsgennemsnittet, der senest er opgjort i 2016 til 3,1 procent.

Men i øjeblikket er det faktisk ikke muligt at føde hjemme, fordi Region Hovedstaden har valgt at suspendere hjemmefødselsordningen fra den 25. december til den 11. januar 2020.

Region Hovedstaden oplyser, at det skyldes, at man forudser, at mange medarbejdere i denne periode vil blive ramt af coronavirus. Også jordemødre. Man håber at kunne minimere risikoen for smitte for både jordemødre og fødende ved at bede alle om at føde på hospitalerne.

Ingen planlagte hjemmefødsler

Heldigvis rammer det ikke nogen planlagte hjemmefødsler på Bornholm, fortæller Rikke Albæk.

– Vi har ikke nogen, der har planlagt at føde hjemme i det tidsrum. Men hvis vi havde, ville vi selvfølgelig være kede af ikke at kunne imødekomme det, hvis det var et ønske. Vi håber, at vi kan tilbyde det som mulighed igen efter den 11. januar, siger hun.

Hjemmefødsler er ekstra ressourcekrævende for fødegangene, men ikke desto mindre en oplevelse, som jordemødrene også godt kan lide, fortæller Rikke Albæk.

– Det kræver mere af fødegangen, fordi vi skal køre ud og blive det samme sted. Vi kan ikke løse andre opgaver imens, og vi skal blive i huset to timer efter fødslen. Men det er også en ekstra særlig oplevelse, og vi vil gerne imødekomme ønsket, hvis nogen har lyst til at føde hjemme, siger hun.