Strandparken kræver ny havledning til spildevand

Strandparken kræver ny havledning til spildevand
På den anden side af muren ses de to overløbsrør, som skal føres 200 meter ud med en ny havledning, som Kystdirektoratet skal give tilladelse til, forklarer Søren Møller Christensen. Foto: Elisabeth Krogh
| ABONNENT | 25. SEP 2020 • 10:22
Af:
elisabeth-krogh
| ABONNENT
25. SEP 2020 • 10:22
UDVIKLING

For at en ny strand kan fungere i bugten nord for Nexø Havn, skal to eksisterende spildevandsledninger føres 200 meter ud fra kysten, det vil sige 100 meter længere ud end strandparken.

De to spildevandsledninger er i brug, når det regner meget, og i de tilfælde føres blandet regnvand og spildevand ud herfra, forklarer Søren Møller Christensen, leder af leder af Udvikling og Byg i Bornholms Regionskommmune, og formand for områdeudviklingens styreguppe.

Bornholms Energi og Forsyning er i gang med at måle på mængderne, som ledes ud, mens Cowi herefter skal beregne, hvor store rør havledningen skal bestå af, oplyser han.

– Vi skal have fundet ud af, hvor store mængder spildevand, vi skal kunne håndtere, og som skal ledes væk fra strandparken, så vi får en god nok badekvalitet. Vi skal hverken føre en gigantledning ud, som ikke er nødvendig, og omvendt heller ikke planlægge den for lille, forklarer Søren Møller Christensen.

Han oplyser, at ved store regnskyl vil man kunne være nødt til at lukke strandparken. Et problem, der dog vil løse sig i fremtiden.

– Strandparken skal ligge her i rigtig mange år. På sigt vil kloaksystemet gradvist blive omlagt, så regnvand og kloakvand fra Nexø separeres, og der kun ledes regnvand ud i havet.

Anlægget af de to havledninger er med til at trække tiden ud, før nexøborgere og turister kan dyppe fødderne fra den nye sandstrand. Når Bornholms Energi og Forsyning og Cowi har foretaget de nødvendige målinger og beregninger, skal en ny ansøgning ind til Kystdirektoratet på anlæg af havledningerne.

– Det regner vi med at kunne gøre til foråret, siger Søren Møller Christensen.