Selvstændigt varmeværk i Rønne vil ikke harmonere med kæmpe potentiale ved energiø

Selvstændigt varmeværk i Rønne vil ikke harmonere med kæmpe potentiale ved energiø
”Energiøen vil blive et eventyr, som kan bringe en masse gaver med sig, og vi forbereder os bedst til det, ved at udvikle vores samarbejde bredt, øen rundt”, skriver Caroline Meyer White. Arkivfoto: Per Frost
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT | 14. JUL 2021 • 20:03
Af:
Caroline Meyer White
SYNSPUNKT | BORNHOLM | ABONNENT
14. JUL 2021 • 20:03

Der arbejdes på højtryk for, at Bornholm skal blive en energiø. Og alle pile peger i retning af, at det vil lykkes. Det er stort. Energiøen vil blive et eventyr, som kan bringe en masse gaver med sig, og vi forbereder os bedst til det, ved at udvikle vores samarbejde bredt, øen rundt.

 

Vi skal have en sammenhængskraft
i vores samfund for at lykkes med de
store og vigtige bæredygtige mål, vi har

 

Vi kommer til at ændre vores energistruktur og hele den måde vi tænker vores samlede forsyning på. Transport, varme, el, industri og sikkert flere aspekter, som vil vise sig hen ad vejen efterhånden som brikkerne lægges, skal sammentænkes på nye måder. Der vil opstå mange fordele og muligheder, som vi naturligvis skal udnytte. Et konkret eksempel er overskudsvarme fra de store transformere, som skal bruges til energiøen, der kan blive udnyttet i det bornholmske fjernvarmenet.

Energiproduktionen fra energiøen vil blive delt med flere lande, men overskudsvarmen fra transformatorerne kan kun udnyttes på Bornholm – til vores fordel, og der vil være nok til at dække en væsentlig andel af øens varmebehov. Nogle gange vil der være rigtigt meget varme fra transformatorerne, i takt med den varierende energiproduktion, andre gange mindre. Et sammenhængende fjernvarmenet vil betyde, at så meget af denne overskudsvarme som muligt kan udnyttes, når den er til rådighed, og, at alle øens fjernvarmekunder vil få del i denne billige og grønne energi.

Et nyt isoleret varmeværk i Rønne vil afskære Rønnes fjernvarmekunder fra at få del i dette og derved stå direkte i vejen for samfundsmæssig fornuftig udnyttelse af fremtidens grønne energi på Bornholm. Da vi samtidig har rigelig varmeproduktionskapacitet på øen, er der på ingen måde brug for et nyt værk i Rønne, som RVV ønsker det.

Opførelsen af et varmeværk skal forholdes til samfundsøkonomisk rentabilitet, og det må derfor forventes, at der ikke kan gives tilladelse til et nyt varmeværk for rønneboerne alene. Hvilket altså heller ikke ville være til hverken rønneboernes eller de øvrige bornholmeres fordel.

Det er vigtigt, at vi stiller os skulder ved skulder og løfter blikket op fra enkeltstående sager (og anlæg). Vi skal have en sammenhængskraft i vores samfund for at lykkes med de store og vigtige bæredygtige mål, vi har, og som disse nye perspektiver kan hjælpe os med at løse.

Så kom og vær med! Vær med til at arbejde med den vigtige udvikling Bornholm står overfor.

 

Caroline Meyer White
formand for BRKs Særligt udvalg om Klima og Bæredygtighed,
næstformand i Bornholms Energi og Forsyning, 
Spidskandidat for Alternativet Bornholm