Rådgiver om Nørrekås: 'En super spændende opgave'

Rådgiver om Nørrekås: 'En super spændende opgave'
Nørrekås i Rønne som kyststrækningen ser ud i dag. En ny strandpark skal sikre kysten mod erosion. Foto: Sweco
| 22. APR 2021 • 07:16
Henrik Nielsen
Journalist

22. APR 2021 • 07:16

UDVIKLING

Regionskommunen har udpeget den rådgivende arkitekt- og ingeniørvirksomhed Sweco som teknisk rådgiver i forbindelse med etableringen af en ny strandpark ved Nørrekås i Rønne. Formålet er at udvikle kyststrækningen til et spændende udflugtsmål, samtidig med at parken sikrer kysten mod erosion.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Det er kyst- og klimaafdelingen hos Sweco, der skal løse opgaven, og den trækker på erfaringer fra sammenlignelige projekter som for eksempel etablering af strandpark ved Køge Havn og projekter ved Helsingborg og Trelleborg i Sverige.

– Det er en super spændende opgave, som vi glæder os til at gå i gang med. Sweco bringer erfaringer og stærke kompetencer i spil inden for blandt andet kystudvikling og erosionsbeskyttelse samt viden om lokalområdets bølger, strøm og vandstand fra både igangværende og tidligere projekter, siger projektleder Lotte Meldgaard Pedersen fra Sweco i pressemeddelelsen.


Området ved Nørrekås i Rønne som indgår i projektet. Illustration: Sweco

Hovedideen i projektet er en multifunktionel model, der løser fire opgaver på én gang, nemlig at nedbringe erosionspresset på stranden, håndtere aflejring af sand i lystbådehavnen samt undersøge muligheden for at etablere en strandpromenade og et rev, der gavner naturen og øger oplevelsen for de besøgende.

Der arbejdes med naturbaserede løsninger, og det er tanken, at et nyt rev vil understøtte biodiversiteten og samtidig fungere som erosionsbeskyttelse for kysten.

Sweco indgår som underrådgiver og teknisk sparringspartner med det tværfaglige rådgiverteam, der blandt andet omfatter Natour og Arkland. Sammen udvikler de en række scenarier, der sendes til politisk behandling, og efterfølgende udfoldes det valgte scenarie i en helhedsplan, som gennemgår en lokalpolitisk behandling.