Politiet slår fast: Naturstyrelsen har hjemlen til at regulere færdsel i naturen

Politiet slår fast: Naturstyrelsen har hjemlen til at regulere færdsel i naturen
På statens naturarealer er det ikke Færdselsloven, der gælder, men Naturbeskyttelsesloven, fortæller politiet. Arkivfoto
| ABONNENT | 25. JUN 2020 • 11:35
Af:
laust jordal
| ABONNENT
25. JUN 2020 • 11:35
NATUR

Hos Bornholms Politi er man ikke i tvivl om, hvem der har ret, når det kommer til mountainbiking på Hammeren. På statens naturarealer er det nemlig ikke Færdselsloven, der gælder, men Naturbeskyttelsesloven. Og den er reguleret af Naturstyrelsen, forklarer politiassistent i færdselsafdelingen hos Bornholms Politi, Tim Haugstad.

– Det er Naturstyrelsen der står for håndhævelse af Naturbeskyttelsesloven i det område. Hvis de sætter skilte op om, at man ikke må ride på en sti, skal have sin hund i snor, ikke må køre i bil eller på cykel i et område, så er det, det der er gældende. Det bestemmer Naturstyrelsen ifølge Naturbeskyttelsesloven. Så hvis der står et skilt, hvor der står, man ikke må cykle der, så må man henholde sig til det. Det skal man ikke begynde at tolke på, siger Tim Haugstad.

– Hvis der ved en vej står et skilt, hvor der står, man må køre 60 kilometer i timen, så skal man heller ikke begynde at tolke på, om det er sat rigtigt op, siger han.

Men er der ikke forskel på et vejskilt på landevejen og et lille piktogram i skoven?

– Jo, men piktogrammet angår ikke Færdselsloven, men Naturbeskyttelsesloven og det er det, der gælder i det område. For mig at se, er det rimeligt sort/hvidt. Hvis der er en lov, og der er skiltet, så er det det, man skal henholde sig til. Det er Naturstyrelsen, der har hjemlen til at regulere færdsel i naturen, siger Tim Haugstad.

Naturstyrelsen har ikke selv mulighed for at give bøder til færdende, der ikke overholder styrelsens skiltning. Der er det stadig politiet, der står for det. Tim Haugstad fortæller, at politiet ikke selv aktivt regulerer færdslen i statens naturområder, men er klar til at kigge på politianmeldelser fra Naturstyrelsen, hvis man skulle modtage det.

– Jeg står ikke selv ude i skoven for at se, om der er nogen, der bryder Naturbeskyttelsesloven. Så det beror på en anmeldelse og en vurdering af den enkelte sag, om hvorvidt vi mener, der er sket et brud på Naturbeskyttelsesloven eller ej. Hvis Naturstyrelsen kommer med en anmeldelse, så vil man tage det op og vurdere det ud fra noget konkret, siger Tim Haugstad.