Philip Brandt har modvilligt overtaget pladsen som spidskandidat

Philip Brandt har modvilligt overtaget pladsen som spidskandidat
Philip Brandt. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 24. MAR 2021 • 15:16
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
24. MAR 2021 • 15:16

KOMMUNALPOLITIK

Nye Borgerliges nye spidskandidat til kommunalvalget, Philip Brandt, bekræfter, at partiets bestyrelse har udpeget ham som spidskandidat, og at Michelle Boss Weie har trukket sig fra både lokalbestyrelsen og partiet efter at være blevet vraget.

– Jeg havde vitterligt gerne set, at det ikke blev mig, fortæller Philip Brandt til Bornholms Tidende, da vi onsdag formiddag kigger forbi Philip Brandts butik, Bornholms Thehandel, som han og hustruen Gitte Evy Frigioni, der samtidig er partiforeningens lokalformand, driver sammen.

I bund og grund indså Nye Borgerliges lokalbestyrelse, at Michelle Boss Weie ikke havde, hvad der skulle til for at repræsentere partiet i valgkampen, fortæller Philip Brandt, der ikke selv ønskede at stå øverst på stemmesedlen, da han i forvejen er udpeget som folketingskandidat.

Ikke klædt ordentlig på

I søndags besluttede bestyrelsen at skifte Michelle Boss Weie ud. Tvivlen om hendes egnethed opstod, efter at Michelle Weie havde givet de første interview som spidskandidat. Ifølge Philip Brandt har han modtaget flere bekymrede beskeder fra andre medlemmer. På mødet i søndags afviklede partiet en intern kandidattræning, hvor spidskandidaten i de andre tilstedeværendes optik havde vanskeligt ved at præstere.

– Det stod klart for os, at det ikke ville gå med Michelle i længden. Vi havde en samtale med hende om, det i det hele taget var en god idé, siger Philip Brandt og tilføjer, at beslutningen blev truffet enstemmigt i bestyrelsen.

Det var ellers aftalen, at Michelle Boss Weie skulle have haft tid til at blive lært op, men muligheden for coaching blev forhindret af, at hun selv offentliggjorde, at hun var blevet udpeget som partiets frontfigur. Da denne nyhed var ude, følte bestyrelsen sig presset til at offentliggøre kandidaterne tidligere end ønsket.

– Stik imod, hvad vi var blevet enige om, går Michelle ud på Facebook og proklamerer med Nye Borgerliges partisymbol, at hun var ny spidskandidat. Hun var slet ikke klædt på til det, fordi hun grundlæggende ikke har vores politik helt inde under huden. Desværre fik vi ikke tiden til det på grund af hendes sologang, siger Philip Brandt.

– Det er lidt trist og synd for hende selv.

Helt ude i hampen

Den nye spidskandidat afviser, at Michelle Boss Weie har ret i påstanden om, at Nye Borgerlige har bøjet reglerne for at få hende afsat.

– Det, hun prøver at bebrejde os, er, at det ikke er gået demokratisk til. Det er helt ude i hampen. Jeg kan forsikre, at det er foregået helt demokratisk, siger Philip Brandt og henviser til partiets vedtægter og proceduren i forbindelse med partiets virtuelle generalforsamling/opstillingsmøde i februar.

Ved en afstemning på mødet tog partiets medlemmer stilling til, om de kunne støtte hver enkelt af de fem kandidater, der på forhånd havde indsendt en beskrivelse af sig selv.

– Resultatet blev, at Michelle var den, der fik næstfærrest stemmer fra medlemmerne. Gitte og jeg fik flest, 29 ud af 30 stemmer. Jeg havde på forhånd sagt, at jeg – som folketingskandidat – ikke ville være spidskandidat, og Gitte kan som formand for bestyrelsen ikke være spidskandidat jævnfør vores vedtægter, oplyser Philip Brandt.

Nye Borgerlige havde også valg til bestyrelsen, og efterfølgende er det op til bestyrelsen at vælge rækkefølgen og sætte kandidatholdet.

– Michelle var den eneste, som rakte hånden i vejret. Efter vi havde vendt skråen, besluttede vi, at det er hende, vi går med, siger han.

Egentlig havde Nye Borgerlige sidste år udset sig en helt tredje spidskandidat, men vedkommende trak sig, fordi coronakrisen havde tvunget ham til at lægge alle kræfter i driften af hans virksomhed. Uden Michelle Boss Weie på holdet er der lagt op til, at Nye Borgerlige, der ikke er repræsenteret i kommunalbestyrelsen i indeværende periode, kommer til at stille op med fire navne på stemmesedlen.

 


Fire kandidater

Nye Borgerliges kandidater til kommunalvalget er:

Philip Brandt

Gitte Evy Frigioni

Charlotte Friberg Henriksen

Jens Rasmussen

Nye Borgerlige anvender sideordnet opstilling, så kandidaten med flest personlige stemmer vil få mandatet, hvis partiet modtager stemmer nok til en plads i kommunalbestyrelsen.