Områdefornyelsen bliver konkret: Nu er byværkstedet åbent

Områdefornyelsen bliver konkret: Nu er byværkstedet åbent
Niels Jørgensen var den første besøgende i det nyåbnede Nexø Byværksted. Her med projektleder Isabella Marckmann Hansen. Der er ekstraordinært åbent i dag, fredag. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 16. OKT 2020 • 11:38
Af:
elisabeth-krogh
| ABONNENT
16. OKT 2020 • 11:38
UDVIKLING

Døren var åben, og allerede på trappen er der masser af information at hente, hvis man besøger det nye Nexø Byværksted.

Nexø Byværksted er centrum og fysisk tilholdssted for områdefornyelsen af Nexø. Et sted, hvor byens borgere kan få mere at vide om områdefornyelsen, og hvordan de selv kan bidrage.

 
Folk kan komme
herned og se,
hvad der er af ting,
som kan realiseres

 

Projektleder på byfornyelsen, Isabella Marckmann Hansen, står klar til at fortælle, besvare spørgsmål og tage mod ideer, og hun håber, at rigtig mange vil stikke hovedet ind på kontoret, som ligger i smøgen mellem Inhouse og Bornholms Tours ud mod Sdr. Hammer.

Værkstedet åbnede torsdag for første gang og skal nu være åbent i et halvt år.

– Byværkstedet skal bruges til dialog frem for monolog, understreger hun.

– Jeg håber, at folk vil komme ind fra gaden uanset vidensniveau. Jeg vil gerne have områdefornyelsen "ned på jorden", og folk skal komme ind, selv om de bare gerne vil vide noget om områdefornyelsen, opfordrer Isabella Marckmann Hansen.

Første gæst i byværkstedet var Niels Jørgensen fra Nexø Kajakklub.

– Det er en rigtig god idé med sådan et kontor, hvor man kan få formidlet ud til borgerne, hvad der sker, og ikke kun læse om det i avisen en gang imellem, mener Niels Jørgensen.

– Det er jo et forløb, der har stået på i ganske mange år – helt siden 2013. Det er måske ikke for længe for så stort et projekt, men risikoen er, at folk falder lidt af og har svært ved at se, hvad der sker.


Nu kan de så komme ned i Nexø Byværksted, hvor der er plancher og oversigter over både, hvad der er sket, og hvad der er planlagt. Hvilke arbejdsgrupper der er, hvem der sidder i de forskellige grupper og meget andet.

– Folk kan komme herned og se, hvad der er af ting, som kan realiseres. Det er vigtigt, at folk forstår, at det her bliver til noget. De kan se det – og der er stadig åbent for input, siger Niels Jørgensen.

Isabella Marckmann Hansen erkender, at det er svært at kommunikere processer ud.

– Jeg synes også, regionskommunen har været for dårlig til kommunikationen mellem kommunen og borgerne og håber, at byværkstedet kan gøre noget ved det. Så er du nysgerrig, så kom herned, opfordrer hun.

Det er også her, man kan komme med i de forskellige arbejdsgrupper.

Det vil løbende blive opdateret på, hvad der sker i områdefornyelsen, da tingene ændrer sig hele tiden.

Isabella Marckmann Hansen håber også på at kunne få gang i en Instagram profil om områdefornyelsen og opdatere på den løbende.

– Jeg vil gerne have fat i de lidt yngre nexøborgere og iværksættere, siger hun.

Ekstraordinært åbent

Nexø Byværksted har ekstraordinært åbent i dag, sidste fredag i efterårsferien, fra klokken 12 til 17.30 og herefter foreløbig hver torsdag fra 12 og til 17.30 det næste halve år. Der må maximum være mellem syv og 12 personer af gangen.


Ud over det åbne værksted hver torsdag, skal kontoret bruges til møder i de forskellige arbejdsgrupper og styregruppen for områdefornyelsen.

Hvad håber du, der kommer ud af arbejdet med byværkstedet?

– Jeg har store drømme og visioner om at starte en proces, hvor afstanden mellem kommunen og borgerne bliver mindre, og kommunikationen bliver bedre, siger Isabella Marckmann Hansen.

Dertil kommunikationen på tværs af lokalsamfundet.

– Jeg håber også, at vi som lokalsamfund bliver dygtigere til at bruge hinanden og vores kompetencer, siger hun.

– Hvis man ser bredt ud i et samfund, som Nexø og opland med så mange fagfolk, så mange virksomheder og så mange arbejdshænder og kræfter, så er det interessant at se, hvor langt vi kan nå, hvis vi beslutter os for at gøre noget sammen med kommunen, og at man i stedet for at søge penge til alt muligt, siger: Hvad kan vi egentlig selv?

– At folk tager ansvar som virksomhed eller som enkeltperson i stedet for bare at lægge det over i andres hænder. Og om man kunne man se det som en mulighed at bruge lokalsamfundet på en anden måde og bruge hinandens kompetencer – det synes jeg er sindssygt interessant, siger Isabella Marckmann Hansen.