'Vi ønskede at etablere en moderne kirke, der er en aktiv og givende del af samfundet'

'Vi ønskede at etablere en moderne kirke, der er en aktiv og givende del af samfundet'
Helle Rønne Samuelsen. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 31. DEC 2020 • 06:06
Af:
berit-hvassum
| ABONNENT
31. DEC 2020 • 06:06
DAGENS NAVN: Sammen med sin mand, Carsten, står præsten Helle Rønne Samuelsen bag frikirken Rønne Vineyard.

Hvad er kirke for dig?

– Jeg er ikke opvokset i et kirkeligt miljø, men mine forældre gik ofte til gudstjeneste i Nexø Kirke. Dér sad jeg så på kirkebænken med en pixibog og en pakke rosiner og fik opfattelsen af, at kirke er en bygning, hvor man kommer for at lade sig inspirere og derefter går hver til sit. Det er jo et fantastisk tilbud. Men senere i livet fandt jeg ud af, at kirke kan være så meget mere.

– Under mine studier blev det tydeligt for mig, at den kirke eller menighed, Jesus ønsker at bygge, bedst kan sammenlignes med en familie, en skole, et hospital eller en hær. Jesus viste sin kærlighed i praksis på tværs af samfundslag og sociale cirkler. Han inviterede høj og lav ind til et fællesskab, hvor alle kan være med. Det blev en stor øjenåbner for mig og har i den grad formet mit virke som præst. En kirke, der både er inkluderende, udadvendt og næstekærlig, kan gøre en kæmpe forskel i menneskers liv!

Hvordan kommer dette kirkesyn til udtryk i Rønne Vineyard?

– Da Carsten og jeg kom til Bornholm i 2017 for at starte Rønne Vineyard, forsøgte vi først og fremmest at stikke fingeren i jorden og lytte os frem til, hvad der rent faktisk rører sig i menneskers liv, og hvor behovene er. Vi ønskede at etablere en moderne kirke, der er en aktiv og givende del af det bornholmske samfund. Vi har forsøgt at tænke ud af boksen for at møde mennesker, der hvor de er i livet – og vi har helt sikkert ramt forbi mange gange. Men nogle gange lykkes det! For eksempel i forbindelse med Børnenes Julehjælp – Bornholm, og når vi har natlige pop up-parties på Store Torv. Og der er ikke noget bedre for mig som troende, end når et menneske oplever Guds kærlighed og lukker dén ind i sit hjerte. Det er dér kirken har sin eksistensberettigelse.

Hvad kan man forvente sig af Rønne Vineyard i fremtiden?

– Vi har fået en flyvende start og er enormt taknemmelige for den modtagelse, vi har oplevet på Bornholm. Kirken har været støt voksende, og langt de fleste er helt almindelige bornholmere og tilflyttere, som ikke har været en del af et kirkefællesskab før. Lige nu er vi cirka. 50 til gudstjenesterne. Samtidig har vi den her drøm om at gøre en meget større forskel på øen. Vi har indgået et partnerskab med Blå Kors, cirka 80 virksomheder bidrager til julehjælpen, og vi har stor opbakning fra kommunen. For os ville det være helt naturligt at samarbejde endnu mere på kryds og tværs af det bornholmske samfund for for eksempel at komme ensomhed, misbrug og arbejdsløshed til livs. Vores motto er ”Vil du være med?”. Og det kan alle! Uanset baggrund og tro.

 
 

Helle Rønne Samuelsen

44 år

Opvokset i Nexø

Uddannet i Filosofi og Cand.theol. fra Københavns Universitet

2004-2017 præst i København Vineyard

Siden 2017 præst i Rønne Vineyard og Landsleder i organisationen Operation Mission med kontor i København.

Bestyrelsesmedlem i FrikirkeNet og Vineyard Danmark

Har været udsendt med Santalmissionen til Bangladesh

Gift med Carsten Rønne Samuelsen, sammen har de tre døtre

Bor i Rønne