Lande vil styrke overvågning af kritisk infrastruktur i Østersøen

Lande vil styrke overvågning af kritisk infrastruktur i Østersøen
Patruljefartøjet Rota af Diana-klassen. Det er en af de enheder, der overvåger danske farvande. Foto: Per Körnefeldt
NOTITS | 29. NOV 2023 • 16:49
NOTITS
29. NOV 2023 • 16:49

I begyndelsen af december gennemfører Joint Expreditionary Force-alliancen en aktivitet, der omhandler overvågning og beskyttelse af undersøisk kritisk infrastruktur.

Det danske forsvar skal i begyndelsen af december bidrage til at styrke overvågningen af undersøisk kritisk infrastruktur i østersøregionen. Det oplyser Forsvaret på sin hjemmeside.

De såkaldte JEF-lande har i en fælles udtalelse tirsdag meddelt, at de aktiverer den såkaldte JEF Response Option 3.2, der vedrører beskyttelse af undersøisk kritisk infrastruktur. I begyndelsen af december vil der derfor finde en multinational JEF-indsats sted i østersøregionen med overvågning af kritisk infrastruktur, hvor størstedelen af landene, der er med i samarbejdet, vil deltage.

"Danmark vil i perioden, hvor aktiviteten foregår, sende situationsrapporter fra overvågning af danske havområder med undersøisk kritisk infrastruktur til Standing Joint Force Headquarters (SJFHQ), som er det britiske hovedkvarter, der kører JEFs operationer. Den danske indsats vil blive foretaget af de enheder, som normalt deltager i farvandsovervågningen, fx patruljefartøjer og fly", skriver Forsvaret, der tilføjer:

"Forsvaret ønsker at understøtte, at JEF-samarbejdet får øget indsigt i hvordan landene kan samarbejde omkring overvågning og beskyttelse af undersøisk kritisk infrastruktur".

Da der er tale om en JEF-koordineret aktivitet bliver der dog ikke overdraget kommando af enhederne til JEF-hovedkvarteret.

JEF-samarbejdet

Joint Expeditionary Force (JEF) er en multinational koalition bestående af ti ligesindede nationer i Nordeuropa – Storbritannien, Holland, Island, Danmark, Sverige, Norge, Finland, Estland, Letland og Litauen - der alle deler engagementet i demokrati, menneskerettigheder og retsstatsprincippet. Det er første gang, at JEF-samarbejdet aktiverer en JEF Response Option. JEF-samarbejdet supplerer NATO og fokuserer primært på hybride trusler, der ligger under tærsklen til krig.

Kilde: Forsvaret