Kornhandlen er globaliseret: Bornholmsk hvede på vej til Portugal

Kornhandlen er globaliseret: Bornholmsk hvede på vej til Portugal
I lasten ligger 4.400 ton nyhøstet korn. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 19. AUG 2020 • 11:02
Af:
anette-vestergaard
| ABONNENT
19. AUG 2020 • 11:02
LANDBRUG

Tirsdag aften forlod fragtskibet Orcana Rønne Havn og satte kursen mod Lissabon.

I lasten ligger 4.400 ton nyhøstet korn. Store traktorer med tunge vogne har de seneste døgn kørt i pendulfart mellem mejetærskere på de bornholmske hvedemarker og brovægten på DLG’s terminal på Rønne Havn for at fylde lastrummene op.

Hveden er solgt til en kunde i Portugal, og det er der ikke noget usædvanligt i, fortæller Henrik Kløve, detaildirektør i DLG.

– I dag handles korn på et globalt marked. DLG’s tradere sidder på hovedkontoret i Fredericia og følger udbud og efterspørgsel på verdensmarkedet året rundt, siger han.


Danmark er det land i Europa, der høster sidst. Derfor er det bedst at indgå handlerne i god tid, og det er tilfældet med de 4.400 ton til Lissabon. Den handel blev indgået for flere måneder siden, da kornprisen var højere.

Det er for tidligt at afgøre, om der bliver tale om rekordhøst i år, men Henrik Kløve fortæller, at der smiles bredt på Rønne Havn i disse dage.

– Udbyttet er fuldt ud tilfredsstillende. Der er modtaget over 32.000 ton afgrøder på terminalen i Rønne de seneste 14 dage, og der er tale om god kvalitet med store kerner og store mængder.


 
 

Info

Egypten er verdens største aftager af hvede. Egypten har ligesom Mexico et fødevareprogram, og i Egypten udleverer staten hver dag brød til 60. millioner egyptere.

 

 
 

2.300

vogne med hvedekorn er indtil tirsdag vejet ind på DLG-terminalen på Rønne Havn