Kommunen sagde nej til forlig og tabte en million: De skalter og valter med andre folks penge, siger RVV-formand

| ABONNENT | 13. NOV 2019 • 16:36
Af:
redaktionen
| ABONNENT
13. NOV 2019 • 16:36
Rønne Vand og Varme (RVV) tilbød i begyndelsen af oktober Bofa og Bornholms Regionskommune et forlig, som ville have sparet affaldsselskabet for 885.000 kroner plus et ukendt beløb i sagsomkostninger.

Forligstilbuddet blev afvist. Ifølge RVV’s bestyrelsesformand, Ingolf Lind-Holm, blev tilbuddet aldrig besvaret.

Han vurderer, at den kommunalt ejede virksomhed havde sparet mindst en million kroner, hvis forligstilbuddet var blevet accepteret.

– Nu blev voldgiftsretten tvunget ud i at komme med en kendelse, og den lød på tre ord: ”Rønne Varme frifindes”. Når man bliver frifundet, skal man jo ikke betale omkostninger, og derfor kommer Bofa til at betale voldgiftsrettens omkostninger, alle vores advokatomkostninger og sine egne advokatomkostninger, siger Ingolf Lind-Holm.

RVV tilbød i forligsforslaget, at Bofa ikke skulle betale 885.000 kroner tilbage, som RVV havde beregnet, at Bofa havde overopkrævet i 2017 på grund opgørelsesmetoden af brændselspriser efter ombygningen på Bornholms Energi og Forsynings (Beof) kraftvarmeværk.

Dette forslag og alle de øvrige i det foreslåede forlig endte med at falde ud til RVV’s fordel. Således blev samtlige udgifter til voldgiftsretten og RVV’s sagsomkostninger overdraget til Bofa. Med forliget var fordelingen blevet anderledes, fortæller Ingolf Lind-Holm.

– Vi ville overlade det til voldgiftsretten af fordele omkostningerne. Derfor kunne man forvente, at voldgiftsretten ville dele omkostningerne i samme forhold som forliget, hvis de fik at vide, at parterne var forligedes. Det er gisninger, og derfor siger jeg, at de mindst kunne spare mindst en million kroner – måske 1,2 millioner kroner – hvis de havde indgået forliget.

Hvorfor tror du, de ikke ville indgå forlig?

– Jeg kan kun komme med én forklaring. Og det er, at de er ligeglade med sådan nogle omkostninger. At man skalter og valter med andre folks penge. Jeg kan ikke komme på andre forklaringer.

Kunne det ikke være en forklaring, at de troede, sagen kunne vindes?

– Det gjorde de jo også med Beof-sagen. Vi havde egentlig regnet med, at de ville frafalde sagen, efter Beof-sagen blev afgjort. Det var for at vise imødekommenhed. Det ser pænere ud, hvis parten kan forliges, og det var kun derfor, vi fremsendte forslaget, siger Ingolf Lind-Holm.

Der var en stor sammenhæng mellem de to voldgiftssager, fordi Bofas salgspris for affaldsvarmen kort sagt er defineret til at være 92 procent af produktionsprisen fra Beof. Også i voldgiftssagen mod Beof kom RVV undervejs med et tilbud, som blev afvist og endte med at koste det kommunalt ejede selskab et anseeligt beløb.

 


 

Mastodonten

At begge kommunale selskaber ophævede varmeaftalerne og anlagde voldgiftssager samtidig, har Ingolf Lind-Holm denne forklaring på.

– De prøvede at slide os op. Du skal regne med, at vi er ganske få mennesker, der har hyret et velrenommeret, mindre advokatfirma, og de andre er mastodonten, der hyrer Danmarks absolut dyreste advokatfirma (Bech Bruun, red.). Og det er jo det, vi har imod os.

De kommunalt ejede selskaber har brugt 2,88 millioner kroner på betaling til voldgiftsretten og dækning af RVV’s advokatudgifter. Dertil kommer selskabernes egne udgifter til advokater.

Borgmester Winni Grosbøll (S) begræder forbruget på juridiske fagfolk i varmetvisterne.

– Uanset hvem der vinder, er det bornholmerne, der taber. Ingen vinder på noget som helst af det, der sker i øjeblikket. For hvis regningen ikke ligger det ene sted, ligger den det andet sted. Vi er alle sammen bornholmere og alle sammen kunder. Jeg er både kunde i Rønne Vand og Varme og i Beof. Ingen vinder – undtagen advokater, og det synes jeg er spild af penge, siger Winni Grosbøll, uden at hun forholder sig specifikt til Bofa-sagen og forligsforslaget.

Rønne Vand og Varmes forligsforslag

BOFA frafalder anerkendelsespåstanden vedrørende ophævelse af Varmeaftalen af 2015.

BOFA frafalder krav på betaling af kr. 1.779,364 kr. for varmeåret 2017

Rønne Varme frafalder krav på betaling af 885.898,49 kr. inklusiv moms vedr. efterregulering af varmeprisen for 2017 som følge af brændselsforbrug på røggaskondensatoren

Varmeprisen i 2018 og 2019 beregnes på årsbasis som opgjort af Rønne Varmes økonomichef.

Voldgiftsretten fastsætter og fordeler sagens omkostninger på baggrund af forligets indhold.