'Jeg tror ikke, der er opbakning til at ophæve bopælspligten'

'Jeg tror ikke, der er opbakning til at ophæve bopælspligten'
For formand Herdis Terkelsen gælder, at man bør få det bedste ud af den nuværende situation med bopælspligt, fortalte hun på borgermødet mandag. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 2. JUN 2021 • 08:47
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
2. JUN 2021 • 08:47

Fokus på Rø

Bornholms Tidende sætter i de kommende dage fokus på Rø.

Hvad kendetegner byen og dens borgere? Hvordan leves livet her? Og hvad har folk på hjerte?

Det forsøger vi at finde svar på, når Tidendes udsendte taler med indfødte, nytilkomne og lokale ildsjæle.

Alt sammen for at blive klogere på Rø. Vi håber, at du vil læse med.


Tilbage i april var debatten om bopælspligt igen om at vende politisk. Her plæderede tre partier i kommunalbestyrelsen for at genindføre bopælspligten, der i 2013 blev lempet i en række mindre bornholmske byer heriblandt Rø. Lempelsen betyder, at boligkøbere har ret til at købe helårshuse og omdanne dem til såkaldte fleksboliger, hvor der ikke er påkrævet folkeregisteradresse på matriklen og det dermed er frit, hvor mange dage årligt, man vil opholde sig i boligen.

Forslaget om at genindføre bopælspligten blev dog nedstemt af et flertal i kommunalbestyrelsen og sagen er lige nu skudt til hjørne, hvor den kan forventes at tages op igen til kommunalvalget til efteråret. Det var dermed også i lyset af den seneste politiske debat, at man inviterer fritidsborgere med til generalforsamling i Rø Borgerforening, forklarede formand Herdis Terkelsen.

Hvad er baggrunden for, at man har valgt at invitere fritidsborgere med i aften?

– I lyset af den seneste politiske debat, kan vi se, at der ikke bliver gjort noget politisk ved bopælspligten lige nu. Folk er bekymrede for udviklingen med fleksboliger, men jeg tror heller ikke, at vi kan samle opbakning nok til at kræve den annulleret. Og så må vi ligesom tage den derfra. Bekymringen går jo på, hvad der sker med os som by, hvis de, der flytter hertil, i stigende grad er nogle, der kun kommer her en gang hver anden måned eller i weekenderne, og ikke føler det samme tilhørsforhold til Rø som os, der bor her fast. Men når vi ikke kan ændre på situationen, så må vi jo se, om vi i hvert fald kan tale om det, der er bekymrende. Så det handler om, hvordan kan vi få fritidsborgerne i tale eller få dem involveret i Rø i et eller andet omfang med de arrangementer og aktiviteter, der er i byen.

Hvad håber du, at det kan gøre?

– Bare det i første omgang, at vi får set hinanden og talt sammen, er vigtigt. For der er jo også mange, der er rigtig glade for, at husene bliver beboet. Og de fleste er flinke til at sætte dem i stand og vedligeholde dem, og det pynter jo også på byen. Samtidig stiger huspriserne også, og det er jo både godt og ondt, for det bremser måske også nogle unge børnefamilier i at kunne købe hus her i Rø.

Hvad er den generelle stemning omkring bopælspligt i Rø?

– Man er indstillet på, at der er nogle fordele ved, at det er, som det er. Men at det også er bekymrende, at vi i stigende grad ser, at eksempelvis en fastboende familie flytter fra et hus der overgår til flexbolig. Men heldigvis ser vi også boliger i byen og i oplandet, der bliver solgt som helårsboliger.

Hvis det stod til dig, skulle bopælspligten så genindføres?

– Jeg vil gerne have mulighed for at snakke det igennem inden, fordi jeg kan heller ikke helt gennemskue, hvad det ville have af konsekvenser for dem, der allerede har købt flexboliger, og dem, der ville skulle skal sælges deres hus.

BBS har talt om at lægge bopælspligten til afstemning i de respektive borgerforeninger. Hvad tænker du om den løsning?

– Det kunne man jo godt, men man er alligevel nødt til at diskutere de generelle retningslinjer igennem.

Vil man danne fælles front i borgerforeningerne og lægge pres politisk her op til kommunalvalget?

– Vi har talt om det i BBS. Men vores situation er jo også en anden end andre byer som eksempelvis Listed, der er en attraktiv kystby og ligger tæt på Svaneke. Så lige nu vil jeg hellere bruge mine kræfter på at håndtere situationen, som den er nu. For det kan jo også være med tiden, at tingene kommer til at ændre sig. Men jeg synes, at det er en overvejelse værd for vores politikere, hvad vi gør på lang sigt, for vi kommer også til at mangle boliger.

 


Fleksboliger i Rø

57 ud af 344 husnumre er enten fritidsboliger eller står tomme i Rø Sogn.

23 ud af 110 husnumre er enten fritidsbolig eller står tomme i Rø by.