Hun havde en uge til lige at stable et vaccinationscenter på benene

Hun havde en uge til lige at stable et vaccinationscenter på benene
– Så det er gået stærkt. Heldigvis er der en masser mennesker, der har hjulpet mig, så det har været fint nok – men hektisk og med nogle lange dage her til sidst, siger Helle Holm, som altså nu er leder af ikke kun testcentret, men også vaccinationscentret. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 13. JAN 2021 • 15:16
Af:
torben-oestergaard-moeller
| ABONNENT
13. JAN 2021 • 15:16
CORONA

– Det er hektisk!

Siger Helle Holm, da hun onsdag formiddag møder Bornholms Tidende på parkeringspladsen ved testcentret for corona over for Bornholms Hospital.

– Altså, at få sat det her op på en uge, fortsætter hun og kigger skråt bagud.

"Det her" refererer til, at der nu er skudt et vaccinecenter op lige ved siden af testcentret for corona. Det åbner klokken 10 her onsdag.

Det var forrige tirsdag, hun fik at vide, at hun havde en uge til lige at stable et vaccinationscenter på benene.

– Så det er gået stærkt. Heldigvis er der en masser mennesker, der har hjulpet mig, så det har været fint nok –men hektisk og med nogle lange dage her til sidst, siger hun, som altså nu er leder af ikke kun testcentret, men også vaccinationscentret.

De to centre ligger klos op ad hinanden, men har hver sin indgang.

Det sundhedsfaglige personale i de to centre udgøres af i alt 35 medarbejdere, hvoraf seks-syv stykker lige nu er tilknyttet det nye vaccinationscenter.

– Men jeg tænker, vi skal højere op på et tidspunkt, siger Helle Holm.

Hvem er det, der kommer til at håndtere nålen, når folk skal vaccineres?

– Det gør vores sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter. Dertil kommer alt det, som handler om at blande vaccinen, og som er et kapitel for sig, fordi den skal behandles efter specielle forskrifter, hvilket sker i et lokale herinde også.

Er det nogle andre, der gør det?

– Nej, det kan godt være det samme personale, der blander vaccinerne. Og dertil har vi også en læge tilknyttet, i tilfælde af at nogen skulle blive utilpasse efter at have fået vaccinen, siger hun.


Husk at vente

Ja, der er noget med, at man skal vente lidt, inden man tager af sted igen for at sikre, at man ikke oplever en allergisk eller anafylaktisk reaktion?

– Man skal lige blive i vores venterum i 15-20 minutter, efter man har fået vaccinen. Vi er fuldstændig forberedt på det, hvis der skulle opstå sådan en situation. Så vi kan klare det hele.

Med start klokken 10 ser Helle Holm frem til, at 72 borgere skal vaccineres i løbet af onsdagen.

– Og det samme torsdag, siger hun.

– Vi har alle tider opfyldt både onsdag og torsdag.

Er det, hvad I kan klare?

– Det får vi se, i starten tager tingene nok lidt længere tid, men efterhånden bliver medarbejderne jo mere rutinerede.

Det afhænger vel også af, hvor mange doser vaccine der kommer til Bornholm?

– Ja, det klart, det afhænger af, hvor mange doser vi har, men vi kan skalere op efterhånden. Og i første omgang vaccinerer vi personer over 65 år, som modtager hjælp og personlig pleje i deres hjem.

Det nye telt, der er rejst, er venterummet, hvor der står stole med to meters afstand, og hvor de vaccinerede lige kan afvente deres eventuelle reaktion, når de har de fået vaccinen i en af de dertil indrettede tre klinikker i de skurvogne, som hidtil har været en del af kun testcentret.

Det er velkendt ved alle typer af vaccinationer, at der kan opstår en allergisk reaktion, men ifølge Statens Serum Institut ser man generelt kun én alvorlig allergisk reaktion for hver 100.000 til 1.000.000 doser vaccine.

De skal lære det

De tre klinikker, hvor vaccinen gives, kan blive til flere:

– Hvis det bliver aktuelt kan vi også tage et fjerde rum i brug til selve vaccinationsdelen, siger Helle Holm.

Proceduren vil blive, at man først træder ind ad døren til vaccinationscentret, bliver vist ind i en af de indtil videre tre klinikker, hvor man bliver vaccineret og får den information, man skal have – hvilket en og samme person står for – hvorefter man bliver vist videre ud i venterummet, hvor man opholder sig et kvarter til 20 minutter, inden man kan forlade centret.

Lige nu – her kort inden centret åbner klokken 10 – opholder der sig en lille gruppe af personale i det rum, hvor vaccinerne skal blandes. Normalt vil en eller to fra personalet stå for det.

– Men lige nu skal de jo lære det, forklarer Helle Holm.

Nogle af de vacciner, Danmark får, skal opbevares nedkølet til minus 60-70 grader, kan I overholde det?

– Nej, vi får dem leveret om morgenen, og så kan de holde sig i nogle dage, til vi får dem brugt, siger Helle Holm, som over middag onsdag til Bornholms Tidende kunne oplyse, at der var fuld gang i vaccinationerne.

– Det går helt, som det skal, sagde hun.

Og I regner med at nå de 72 planlagte vaccinationer?

– Ja, helt sikkert, sagde hun.

Alle borgere over 16 år får i løbet af 2021 et tilbud om vaccination mod covid-19. Vaccinationen er gratis og frivillig.

 
 

Rækkefølgen for vacciner

Den 27. december 2020 gik vi i Danmark gang med at vaccinere mod covid-19. På grund af et begrænset antal vacciner har det været nødvendigt at prioritere dem, hvilket fremgår af den prioriterede rækkefølge herunder, som er fastlagt af Sundhedsstyrelsen.

Det fremgår også, at vi på Bornholm med åbningen af vaccinationscentret er gået i gang med at vaccinere gruppe 2.

1. Borgere i plejebolig med videre.

2. Borgere over 65 år som får både praktisk hjælp og personlig pleje.

3. Borgere over 85 år.

4. Udvalgt frontpersonale i sundheds-, ældre- og dele af socialsektoren.

5. Udvalgte patienter med særligt øget risiko, eksempelvis kræftsyge, svært immunsupprimerede og personer med meget svær hjerte- lunge eller leversygdom.

6. Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko.

7. Borgere 80-84 år.

8. Borgere 75-79 år.

9. Borgere 65-74 år.

10. Borgere under 65 år med tilstande, som giver øget risiko.

11. Personale, som varetager samfundskritiske funktioner.

12. Øvrig befolkning over 16 år.

Kilde: sst.dk