Garanti for underskud: Naturbornholm har mistet 100 lejrskoleklasser

Garanti for underskud: Naturbornholm har mistet 100 lejrskoleklasser
Peter Haase håber, at flere bornholmere vil besøge Naturbornholm i efterårsferien. Arkivfoto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 2. OKT 2020 • 18:29
Af:
jakob-marschner
| ABONNENT
2. OKT 2020 • 18:29
ATTRAKTIONER

Lige som det begyndte at lysne, og elever fra hele landet stod til at oversvømme Naturbornholm i disse uger, har de nye restriktioner omkring coronavirus stoppet strømmen fuldstændig.

 
Vi så lige lyset,
men så kom hugget,
og det gik helt i stå igen

 

– Vi har fået afbud fra omkring 100 lejrskoleklasser. Det betyder, at vi mister indtægter for omkring 200.000 kroner, siger Peter Haase, direktør for Natur Bornholm.

– Det startede med det samme, efter at restriktionen kom for to uger siden. Her var lejrskolerne specifikt nævnt. Vi har eksempler på lejrskoleklasser, der var på vej herover og stod på Københavns Hovedbanegård, da restriktionen kom. Da de skulle videre med færgen, blev de ringet op fra skolen og fik besked på, at de skulle vende om.

– Vi har også set klasser, der blev ringet op fra skolen lige efter, at de var kommet til Bornholm og fik at vide, at de skulle rejse hjem. De fik så heldigvis argumenteret for, at de godt kunne blive her, når de nu var kommet herover, siger Peter Haase.

De nye restriktioner kom netop på et tidspunkt, hvor Naturbornholm havde regnet med at kunne indhente nogle af de tabte indtægter, som årets første bølge af corona førte med sig.

– Vi var ellers pænt med omkring lejrskoleklasserne, og vi havde måske endda en anelse flere, fordi en hel del klasser havde udskudt deres lejrskole. Vi så lige lyset, men så kom hugget, og det gik helt i stå igen, siger Peter Haase.

Årets underskud endnu ukendt

Naturbornholm ved allerede, at året ender med et underskud. Peter Haase ved derimod ikke, hvor stort det vil blive. Flere faktorer er endnu ikke afklaret, og nogle af dem kan både forbedre og forværre det resultat, der tegner sig nu.

– Det er meget usikkert, hvor vi ender henne økonomisk. Det eneste sikre er næsten, at de røde tal for året bliver større, end jeg troede for 14 dage siden, siger han.

– For 14 dage siden lå vi til et underskud på mellem 100.000 og 200.000 kroner for i år, men det kan blive større endnu. Når det ikke er sikkert, at det bliver større, er det, fordi der er en hel del ting omkring hjælpepakkerne, der ikke er afklaret endnu.

– Vi har for eksempel en meget kompliceret ansøgning inde omkring en af hjælpepakkerne, og vi ved endnu ikke, om vi får de penge eller ej. Der er flere mellemregninger omkring hjælpepakkerne, der ikke er afklaret endnu. Men at lejrskolerne nu er gået helt i stå, får det i hvert fald til at gå den gale vej, siger Peter Haase.

God plads til bornholmerne

Uvisheden omkring både hjælpepakkerne og corona-situationen betyder også, at Naturbornholm endnu ikke ved, om det er muligt at have så mange som normalt ansat i næste sæson.

– Lige nu holder vi fanen højt. En stor del af personalet er kun ansat fra 1. april til 1. oktober, så lige nu ser jeg en stor opgave i at kunne holde fast i dem. Som det ser ud nu, vil vi ikke sende dem hjem, men bruge dem på andre opgaver i huset, siger Peter Haase.

– Det er alt for tidligt at sige, hvordan økonomien vil se ud om et halvt år. Men på et tidspunkt bliver vi selvfølgelig nødt til det. Vi ansætter de første fra omkring den 1. marts, så lige nu har vi et par måneder til at se, hvordan det går med corona, både på Bornholm og på landsplan, siger han.

Peter Haase håber i første omgang, at flere bornholmere vil besøge Naturbornholm i efterårsferien nu, hvor man med sikkerhed kan sige, at stedet ikke som normalt er domineret af lejrskoleklasser.

– Her er meget fredeligt. Og der er masser af plads til bornholmerne, hvis man skulle have lyst til at tage på Naturbornholm i efterårsferien, siger han.