Første krydstogtskib ankommer til Rønne Havn:  Kun nogle passagerer må gå i land
Det første krydstogtskib i halvandet år anløber Rønne Havn lørdag klokken 8.00. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

TURISME | RØNNE | GRATIS
16. JUL 2021 • 09:59

Første krydstogtskib ankommer til Rønne Havn: Kun nogle passagerer må gå i land

Det har længe været uvist, hvordan årets sæson for krydstogtskibe så ud. På grund af corona-restriktionerne kom der sidste sommer ikke et eneste forbi Rønne Havn.

I starten af 2021 stod krydstogtlisten så på et rekordtal på 63 skibe, der var planlagt til at lægge vejen forbi Rønne Havn denne sommer. Men som sæsonen gik i gang, blev det ene anløb efter det andet aflyst, da corona-retningslinjerne for de store skibe endnu var uklare.

Nu kan Rønne Havn endelig melde at første krydstogtskib, Vasco da Gama, anløber havnen lørdag den 17. juli klokken 8.

Den nyhed glæder i særdeleshed havnedirektør Thomas Bendtsen.

– Nu har vi haft halvandet års stilstand indenfor det forretningsområde, så derfor er det dejligt at se, at opstarten er i gang, og der begynder at ankomme krydstogtskibe igen. Og det er jo ikke kun til glæde for Rønne Havn, men også for alle de virksomheder på Bornholm, som også har ventet på, at det skulle ske, siger Thomas Bendtsen.

Famlende sæson

Skibet kommer fra København og afsejler igen klokken 17 med kurs mod Visby.

Vasco da Gama har en længde på 219 meter og plads til cirka 1200 gæster. Skibet sejler dog med et reduceret antal gæster, der alle er færdigvaccinerede.

Rederiet har her i opstartsfasen af sikkerhedsmæssige grunde valgt, at det kun er gæster på guidede ture, der må gå i land. Det vil altså sige, at ingen individuelle gæster må gå i land.

Rønne Havn gør det klart, at sikkerheden i forbindelse med anløbet følger de danske sundhedsmyndigheders retningslinjer.

Selvom Vasco da Gama sætter gang i krydstogtsæson, kan Thomas Bendtsen ikke sige noget om, hvordan resten af sæsonen vil forløbe.

– Lige nu har vi 22 skibe på vores anløbsliste, men de er stadig rimelig usikre, siger han.

– På grund af corona bliver sæsonen lidt famlende, hvilket vil sige, at der både kan komme flere og færre på listen. Det er noget de enkelte rederier vurderer løbende.

Kan mærkes økonomisk

Når man går fra 63 anløb til 22, som endnu er usikkert, kan det mærkes rent økonomisk, fortæller Thomas Bendtsen.

– Vi kan selvfølgelig mærke, at vi ikke får de resultater, som vi ellers ville have haft, og det betyder jo lidt for de tiltag, vi kan sætte i gang. Men overordnet set har det været okay, siger han.

Thomas Bendtsen forklarer, at fordi havnen i dag har fire forretningsområder, der hver især bidrager økonomisk, er havnen gearet til at klare sig, selvom et af områderne udebliver i en periode.

– Vi har allerede tidligt arbejdet med at holde snor i økonomien, og kigge på forskellige scenarier. Derudover har vi heldigvis også nogle fleksible medarbejdere, så vi kan planlægge os ud af det i takt med, at aflysningerne er tikket ind. Set fra min stol har vi egentlig håndteret det på en yderst tilfredsstillende måde. Men det er klart vi havde da gerne haft 63 anløb, det skal ikke være nogen hemmelighed, siger Thomas Bendtsen. Flere nyheder