Flirteworkshop og samtalesalon: Højskole laver eget folkemøde

Flirteworkshop og samtalesalon: Højskole laver eget folkemøde
Eleverne på Bornholms Højskole har planlagt deres eget folkemøde med fokus på mere ungdommelige emner i næste uge, fortæller lærer på Politik og Samfund Laura Kreutzfeldt Kristensen. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 9. JUN 2021 • 16:43
Emilie Jensen
Journalist
| ABONNENT
9. JUN 2021 • 16:43

FOLKEMØDE

Bornholms Højskole plejer at arrangere et syvdages kursus, hvor deltagerne er på Folkemødet i Allinge. Men det bliver ikke til noget i år, fortæller forstander Niels Glahn:

– Vi skulle have haft et kortere folkemødekursus med lidt ældre deltagere, men det har vi måtte aflyse, fordi vi ikke ville byde vores kursister, der kommer her en hel uge, kun at komme derop én enkelt periode hver dag.

Derfor har højskolen tænkt i andre baner og arrangeret sit eget folkemøde for skolens nuværende elevhold, siger han.

– Vi laver vores eget, lille, politiske folkemøde med fokus på mere ungdommelige emner, som vores elever synes er spændende.

Derfor vil der i næste uge være scener og pavilloner rundt om på højskolens grund, hvor forskellige debatter og arrangementer finder sted, fortæller underviser på hovedfaget Politik og Samfund Laura Kreutzfeldt Kristensen:

– Vi har taget udgangspunkt i Folkemødets eget tema, som er "Ideernes Folkemøde" – og hvordan kommer vi videre efter corona.

Det har hele tiden været meningen, at vi skulle derop og måske være frivillige i Folkemødet. Men fordi omstændighederne er, som de er, tog vi en beslutning om, at vi ville lave vores eget herhjemme.

Laura Kreutzfeldt Kristensen, underviser på hovedfaget Politik og Samfund

– Men vi har prøvet at gøre det mere relevant for vores elever, som selv har planlagt programmet for ugen, siger hun.

Flirteworkshop, talks og debatter

Programmet som eleverne på hovedfagslinjen Politik har sammensat favner bredt, fortæller Laura Kreutzfeldt Kristensen:

– Et af emnerne er klimahandling og aktivisme. Altså hvordan man kan deltage i samfundet, når vi kommer ud på den anden side af corona og kan mødes igen.

Et andet emne eleverne har sat på programmet er unges mentale trivsel, fortæller Laura Kreutzfeldt Kristensen og tilføjer:

– Og så har eleverne planlagt en flirteworkshop.

En flirteworkshop?

– Ja, her kommer Everyday Sexism Project (et projekt, der sætter fokus på sexisme rettet mod piger og kviner, red.) og holder et oplæg om samtykkelovgivningen, og hvad den har af betydning for samfundet, og hvordan man som ung kan flirte på en samtykkende måde.

Derudover vil elever fremvise noget af det, de har produceret på nogle af deres linjefag, som både indebærer en radiobiograf med podcasts samt en alkoholfri drinksaften, hvor drikkelsen blandt andet består af planter, som eleverne har sanket.

– Det er eleverne på Politik og Samfund, der har planlagt det hele og også dem, der er projektledere i ugens løb, fortæller Laura Kreutzfeldt Kristensen.

Én dag i Allinge

Selvom eleverne har planlagt højskolens eget folkemøde, der kommer til at vare fra mandag til lørdag i næste uge, kommer højskolen også til at sætte sine fødder i Allinge, siger Niels Glahn:

– Vi tager derop en enkelt dag med eleverne, og det bliver fredag.

Men den oprindelige plan var et noget andet engagement i selve Folkemødet, siger Laura Kreutzfeldt Kristensen:

– Det har hele tiden været meningen, at vi skulle derop og måske være frivillige i Folkemødet. Men fordi omstændighederne er, som de er, tog vi en beslutning om, at vi ville lave vores eget herhjemme, siger hun og tilføjer:

– Jeg håber da, at det bliver en tradition, der fortsætter.

Det er nemlig første gang, at højskolen arrangerer sin egen version af et folkemøde.