Flertal giver grønt lys til idé om trætophytter i delvist fredet område

Flertal giver grønt lys til idé om trætophytter i delvist fredet område
Tobias Woxholt, der er vokset op i Gudhjem, er idemanden bag projektet. Arkivfoto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 23. NOV 2020 • 14:31
Lisbet Holst
Journalist
| ABONNENT
23. NOV 2020 • 14:31
Af:
william brøns petersen
TURISME

Et flertal i kommunens økonomi, erhvervs- og planudvalg har givet grønt lys for, at kommunen indkalder ideer og forslag til projekt Varras, et projekt, der blandt andet omfatter 10-12 kvadratmeter trætophytter i skov.

Hytterne skal være på mellem 15 og 25 kvadratmeter store og placeres i fem-syv meters højde.

Det areal, der er i spil, er skoven og naturarealet ved ferieejendommen Birkelund. Der er tale om 271.048 kvadratmeter beliggende i et delvist naturbeskyttet område ved Krashavevej sydvest for Rø golfbane. I området ligger søen Tværmyr, og området har en varieret skovbevoksning med små og store lysninger.

Nej fra SF

Det udpegede område ligger på kanten af kystnærhedszonen, og dele af området er fredet som en del af Spellinge Mose.

Derfor kunne udvalgsmedlem Leif Olsen (SF) ikke sige ja til, at kommunen går videre med projektet på det pågældende areal – ikke fordi projektet efter hans mening ikke er udmærket, men på grund af den foreslåede placering i et område, der er delvist fredet, rummer beskyttet natur og ligger delvist i kystnærhedszone.

– Jeg er ikke modtander af projektet, men jeg er modstander af at placere det i det område, man har udpeget, fordi det ligger i kystnærhedszonen, det er fredet, og vi har §3-beskyttet natur i området. Projektet er spændende i sig selv, og jeg har sådan set stor sympati for det, men det er et turistprojekt, og det skal man ikke gøre i et beskyttet område, siger han.

Projektet kan placeres andre steder, mener Leif Olsen:

– Vi har skovområder, som ikke er omfattet af nogen af de bestemmelser. Jeg er ikke skovekspert, men vi har steder i Almindingen, i Rø Plantage og andre steder, som er offentligt ejede, hvor man kunne lave sådan et projekt.

Beskyttet naturområde

Kommunen peger på, at projektet foreslås udformet, så der ikke bygges eller foretages ændringer inden for det fredede område. Men det ændrer ikke på Leif Olsens holdning til at placere projektet i området.

– Selvom man bygger hytterne udenfor de områder, vil der alligevel være en belastning: Folk skal bo der, man skal kunne komme til og fra osv. Uanset hvor vi mennesker optræder, så belaster vi, og jeg regner ikke med, at folk kun opholder sig i hytterne. Det er et spændende projekt, men jeg synes ikke, det skal ligge lige der, siger Leif Olsen.

Det har været en længere proces at finde et egnet sted, fordi der ikke kan gives en særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse for at placere sådan et projekt inden for kystnærhedszonen.

Inden for kystnærhedszonen er der også krav om, at planlægning for ferie- og fritidsformål skal ske i direkte tilknytning til eksisterende ferie- og fritidsbebyggelse eller sommerhusområder, hvilket ikke harmonerer med bygherres ønske om at give sine gæster en oplevelse af stilhed og det at være "langt ude i en skov", påpeger kommunen.

Med en beliggenhed uden for kystnærhedszonen er det muligt at planlægge for ferie- og fritidsformål uden at arealet skal grænse op til eksisterende bebyggede områder, mener kommunen i følge referatet fra udvalgsmødet i sidste uge, hvor projektet blev behandlet.

Arealet er delvist omfattet af flere forskellige udpegninger som for eksempel skovbyggelinjer, §3-natur mm. Kommunen vurderer dog, at planlægningen og indretningen af området godt kan arbejde rundt om og tage de nødvendige hensyn til de mange interesser.

Nærvær i naturen

Overskriften på projektet er Varras – på bornholmsk betyder varra "at være" – og ambitionen er at skabe et unikt sted med fred og ro, hvor man kan nyde et ophold i samklang med den omgivende natur, om kærlighed til natur, bæredygtighed, kreativitet og en aktiv livsstil.

Under gæsternes ophold vil der være mulighed for at tage ud og kitesurfe, køre på mountainbike, bølgesurfe, vandre og løbe, hedder det i beskrivelsen af projektet.

Arealet ligger i direkte tilknytning til Højlyngsstien og er derfor oplagt som en del af overnatningstilbuddene til de mange turister, der forventes at vandre strækningen de kommende år.

Af projektbeskrivelsen fremgår, at idémanden bag projektet, Tobias Woxholtt, der vokset op i Gudhjem og i dag bor i København, har lavet en aftale med ejerne af Birkelund, Claudia og Bert Beyen, om at overtage ejendommen for at kunne realisere projektet.

Det har endnu ikke været muligt for Bornholms Tidende at få kontakt til Tobias Woxholtt.