Falck øver sig i at håndtere ulykker på Rønne Havn

Falck øver sig i at håndtere ulykker på Rønne Havn
Falck i aktion på Rønne Havn lørdag. Foto fra Falck Rønnes facebookside
| ABONNENT | 24. APR 2021 • 18:12
| ABONNENT
24. APR 2021 • 18:12

ØVELSE

For at opretholde deres brandmandsuddannelse har brandmænd 12 årlige vedligeholdelsesøvelser på hver to timer, som de skal gennemføre.

– Lørdag havde vi øvelse på Rønne Havn, fortæller brandmand hos Falck i Rønne Sebastian Schow.

– Vi havde forskellige punkter vi gennemgik, blandt andet slangeudlægninger og ansugning fra åbent vand. Vi var også på rundvisning på Kuwait Petroleums anlæg på havnen sammen med en medarbejder fra firmaet og den tidligere brandinspektør Steen Finne. Vi sluttede af med en øvelse, hvor vi overrislede tank 12 – både med deres eget overrislingssystem, hvor man bare tilkobler vand, og med vand fra vores egen redningslift.

Plejer I at lave øvelserne forskellige steder, og så blev det bare havnen denne gang?

– Ja, denne gang hang det lidt sammen med, at Bornholms Brandvæsen, som er operativ myndighed, i deres nye dimensionering gerne ser, at man kører nogle øvelser nede på tankanlægget for at opbygge og vedligeholde kompetencer i forhold til, hvis der en dag skulle ske en ulykke dernede, siger Sebastian Schow.

– Så det er der, ideen kommer fra. På den måde bliver vi skarpe i forhold til, hvor vi tilslutter vand henne, og hvordan det hele virker dernede.

Notatet

Som tidligere oplyst i Bornholms Tidende har erhvervsmanden Michael Møller, som ejer Bornholmerslottet nær ved Kuwait Petroleums tankanlæg, ønsket at opføre en ny bygning foran de eksisterende bygninger. Han fik dog nej fra regionskommunes side på grund af en risikovurdering, den har foretaget, og som fremgår af et notat fra den 21. december 2020.

Kuwait Petroleum Danmark A/S på Skansevej og Uno-X Energi A/ S på Kraftvej oplagrer olie og benzin, mens Bornholms Energi & Forsyning på Skansevej oplagrer olie, og Natur og Miljø-sekretariatet er i fuld gang med at skaffe sig sikkerhedsdokumentation for disse virksomheder, fordi de udgør en sikkerhedsrisiko.

I kommunens notat om sikkerhedsvurdering lød konklusionen, efter at diverse myndigheder var blevet hørt, således:

"De nye boliger vil ligge meget tæt på tre risikovirksomheder (inden for 100 m). Så længe risikovirksomhederne ikke har fået godkendt sikkerhedsdokumentation, vil det ud fra et forsigtighedsprincip ikke være muligt at bygge boliger på det forespurgte sted.

Vurderingen af muligheden for at bygge boliger kan genoptages, hvis der sker ændringer. Det kan være, når virksomhederne har fået deres sikkerhedsdokumentation i orden, hvis én eller flere af virksomhederne lukker, flytter eller ændres på anden vis".