Færre bliver testet: Der skal ikke lukkes centre, men kapaciteten skal tilpasses

Færre bliver testet: Der skal ikke lukkes centre, men kapaciteten skal tilpasses
Testefterspørgelsen har i den seneste tid været faldende. Arkivfoto
TEST | BORNHOLM | ABONNENT | 22. JUN 2021 • 14:22
Julia Aka Wille
Journalist
TEST | BORNHOLM | ABONNENT
22. JUN 2021 • 14:22

Kapaciteten i landets testcentre vil hen over sommeren blive tilpasset, da testefterspørgelsen i den seneste tid har været faldende. Det skyldes dels, at mange danskere er vaccinerede mod corona – faktisk har 51,5 procent af den danske befolkning fået mindst ét stik med en coronavaccine. Det betyder, at flere og flere ikke længere har behov for at blive testet for at have et gyldigt coronapas. Derfor er det besluttet at tilpasse og nedskalere testkapaciteten løbende hen over sommeren i takt med, at efterspørgslen falder.

Det oplyser Justitsministeriet tirsdag i en pressemeddelelse.

Nedskaleringen vil til en start berøre kapaciteten for antigentest, mens pcr-testkapaciteten vil blive opretholdt. Testindsatsen vil løbende blive tilrettelagt, så alle borgere stadig nemt kan komme til et testcenter.

– Selvom mange danskere er vaccinerede og har fået coronapas, så er der stadig behov for, at man kan blive testet. Samtidig skal vi selvfølgelig heller ikke teste mere, end det er nødvendigt, i takt med at vaccinerne udrulles. Derfor justerer vi testindsatsen i den kommende tid. Men vi sikrer også fortsat, at dem der ikke er vaccineret nemt, kan komme til et testcenter. For test er sammen med vaccinationerne vilkåret for, at vores samfund kan være åbent denne sommer, siger justitsminister, Nick Hækkerup i pressemeddelelsen.

Skal kigges på kapaciteten

Medlem af forretningsudvalget i Region Hovedstaden, Leila Lindén (S), fortæller, at der på Bornholm vil være forsigtighed omkring at nedskalere på testkapaciteten.

– Borholm er en ferieø, og jeg har fået en forsikring om, at der ikke sker store ændringer på testkapaciteten i juli måned. Vi er forsigtige med at nedskalere, fordi vi nødigt vil skære teststeder væk, da det skal være nemt at blive testet. I den kommende tid, hvor mange bliver studenter og turistsæsonen for alvor sætter ind, har jeg indtryk af, at der i juli måned ikke vil ske forandringer i forhold til teststeder og testkapacitet på Bornholm, fortæller hun.

Det er heller ikke antallet af teststeder, der nødvendigvis skal kigges på, men derimod testkapaciteten i centrene og om åbningstiderne skal indskrænkes, fortæller Leila Lindén.

– I takt med at flere og flere af os bliver vaccineret, så er der ikke lige så stort behov for at præstere en negativ test, da man allerede har et coronapas. Samtidigt er det svært, da det stadig skal være let at blive testet for dem, der ikke er blevet tilbudt vaccination endnu.

– Der er dog behov for, at tallene og kapaciteten på teststederne bliver analyseret. Vi er ikke optaget af at lukke testcentre, men nærmere undersøge om åbningstiderne skal indskrænkes. Nogle steder har man spurgt borgerne, hvilke tidspunker der passer dem bedst at blive testet, og om man eventuelt skulle pille en time eller to af testcentrenes åbningstider.

– Man prøver simpelthen at analysere sig frem til den kapacitet, der er passende i de enkelte centre, da der ikke skal køre en masse unødig testkapacitet. Måske et teststed, hvor der er plads til ti rækker, skal indskrænkes til otte, fortsætter hun.


Medlem af forretningsudvalget i Region Hovedstaden, Leila Lindén (S), fortæller, at der på Bornholm vil være forsigtighed omkring at nedskalere på testkapaciteten. Arkivfoto

Skatteborgernes penge

På landsplan har der syv dage i træk været under 300.000 daglige kviktest for coronavirus. Justitsministeriet oplyser, at testkapaciteten for antigentest skæres ned fra 500.000 til 400.000 dagligt på landsplan, og det gælder fra tirsdag den 22. juni og hen over sommeren.

– Det er skatteborgernes penge, der bruges, så hvis der ikke er brug for den store kapacitet i testcentrene, skal vi ind og røre ved den. Der er ingen tvivl om, at der skal drosles ned, da der i dag er meget ledig kapacitet på testområdet, fortæller Leila Lindén.

Kapaciteten tilpasses løbende

Der er fem lyntestcentre på Bornholm, der alle drives af Copenhagen Medical for Region Hovedstaden. Testcenteransvarlig på Bornholm for Copenhagen Medical, Luna Lundsgaard, fortæller, at de løbende tilpasser testkapaciteten i de forskellige centre.

– Vi har kapacitet til at teste mange, og kapaciteten kan gå op eller ned afhængigt af efterspørgslen, og ud fra den tilpasser vi, hvor mange medarbejdere der skal være i centrene. Vi har ikke eksakt tal på, hvor stor vores testkapacitet er, da vi tilpasser den hele tiden ud fra behovet.

– Bornholm er et af de områder i regionen, hvor der kommer flere mennesker til i sommerhalvåret, så derfor afventer vi, hvorvidt kapaciteten skal skrues op eller ned i den periode, fortæller Luna Lundsgaard.

Der er dog også et faldende antal af test i de bornholmske lyntestcentre, fortæller hun.

– Vi kan godt mærke, at færre bliver testet, men nu kommer turisterne, så det bliver interessant at se, hvordan behovet kommer til at ligge, og så følger vi jo med det.

Tirsdag blev 1.725 personer testet på fire af lyntestcentrene på Bornholm.

 


Fakta om testkapaciteten

En model for nedskalering er også tirsdag kommet på plads.

Modellen for nedskalering af antigentestkapaciteten vil være en fem trins-model. Det grundlæggende element er, at der skrues ned, når testaktiviteten i en periode er faldet væsentligt, for eksempel nedskaleres antigentestkapacitet fra 500.000 til 400.000, når der i en periode på syv dage er blevet foretaget under 300.000 daglige antigentest. Det har været tilfælde de seneste syv dage, derfor nedskaleres nu til trin 2.

Kilde: Justitsministeriet