'En succes': 877 gik i russernes fodspor
Det har primært været historiker og formidler Sanne Steenberg Hansen (som her på billedet) og museumsinspektør Jakob Seerup, der har guidet turene "I russernes fodspor". Foto: Bornholms Museum

HISTORIE | BORNHOLM
20. SEP 2021 • 17:59
Holger Larsen
Journalist

'En succes': 877 gik i russernes fodspor

På Bornholms Museum glæder man sig over, at mange har været med på guidede ture om bombardementerne i 1945.


877 personer har i foråret og sommeren været med på Bornholms Museums guidede ture "I russernes fodspor" i Rønne og Allinge.

Bornholms Museum udnævner i en pressemeddelelse de guidede ture som en succes. Hver mandag fra april til og med august er turene blevet tilbudt i forbindelse med Bornholms Museums særudstilling "Russerne kommer!". På turene har museet kastet lys over russernes 11 måneder på Bornholm, og man har åbnet samtalen om bombardementet i maj 1945 og de sovjetiske soldaters påvirkning af bornholmerne og stormagtspolitik.

– De guidede ture er blevet taget godt imod af særligt turister med tilknytning til Bornholm. Det har været utroligt spændende, fordi deltagerne også selv har budt ind med egne minder og historier, og der er blevet diskuteret politik og historieskrivning med stor iver. Vi kan se, at russernes tid på Bornholm har vækket interesse på tværs af generationer. Både børn, unge og voksne har stillet interessante spørgsmål undervejs, og generelt har der været stor aldersmæssig spredning på deltagerne, skriver museet i pressemeddelelsen.

I anledningen af 75-året for russernes afrejse er Bornholms – noget anderledes – historie også blevet fortalt i landsdækkende medier. På museet oplevet man, at det har gjort Bornholms afslutning på 2. verdenskrig mere alment kendt.

Museet skriver at tilslutningen til "I russernes fodspor" giver mod på at planlægge flere guidede ture:

– Vi ønsker at ramme temaer, der taler ind i både bornholmere og tilrejsendes verdener, fordi vi også har mødt stor interesse for at lære om livet på en ø og søgen efter de mellemmenneskelige samtaler, skriver museet i pressemeddelelsen.Flere nyheder