En million til Bornholm fra Liechtenstein: Se hvad pengene går til

En million til Bornholm fra Liechtenstein: Se hvad pengene går til
Legepladsen her ved Specialbørnehaven Mælkebøtten i Svaneke skal bygges om, når Svaneke Børnehus også fra næste år skal ligge på adressen. Nu får de to børnehaver et tilskud til indretningen af ny legeplads. Arkivfoto: Allan Rieck
UDDELINGER | BORNHOLM | ABONNENT | 6. OKT 2021 • 10:00

Fond i Liechtenstein giver udviklingshæmmede på Bornholm mulighed for at cykle, rutsje og gynge.


Fonden Wilhelm Philip Stiftelse für Behinderte har igen uddelt penge til en række institutioner på Bornholm.

I alt har fonden for 2021 bevilget 997.500 kroner, som alle er målrettet indsats for udviklingshæmmede børn og voksne på Bornholm, oplyser Solvejg Rosenkilde Nielsen, Svaneke, på vegne af stiftelsens bestyrelse, som hun er medlem af.

Stiftelsen har tidligere bevilget fem millioner kroner til et varmtvandsbassin ved Gudhjem Svømmehal, og denne bevilling fastholdes, selvom det ikke er lykkedes at skaffe nok supplerende penge fra andre fonde i Danmark.

– Stiftelsen håber, at det kan lykkes at skaffe nok penge, så varmtvandsbassinet kan realiseres. Der er et stort behov for det på Bornholm, og kommunen er også en god bidragsyder, oplyser Solvejg Rosenkilde Nielsen.

Største bevilling i 2021 er givet til Specialbørnehaven Mælkebøtten og Svaneke Børnehus. De to børneinstitutioner har sammen modtaget 300.000 kroner til indretning af ny legeplads på Mælkebøttens matrikel på Møllebakken i Svaneke.

Kommunalbestyrelsen vedtog i februar 2021, at de to institutioner – Svaneke Børnehus og Specialbørnehaven Mælkebøtten – skal lægges sammen til én institution. Sammenflytningen forventes at ske i sommeren 2022. Inden da skal Mælkebøtten bygges om til at rumme både sin nuværende målgruppe, børn med varige funktionsnedsættelser, samt den kommunale vuggestue og børnehave, Svaneke Børnehus.

Mælkebøtten har allerede en dejlig legeplads. Hvordan og hvorfor skal den ændres?

– Mælkebøtten har et fantastisk udeareal. Vi ønsker at tilføre legepladsen nye inkluderende legeredskaber til glæde for alle børnene. Legepladsen trænger til nye legeredskaber, som kan støtte op om børnenes sociale og motoriske udvikling og trivsel i dagligdagen, siger Mie Kofoed Jørgensen, leder af specialbørnehaven.

Børnehaven søger løbende penge hos andre fonde og har udover bevillingen fra Wilhelm Philip Stiftelse, også fået tildelt penge fra More Play puljen.

– Vi er meget taknemmelige for de penge, vi har fået tildelt. Pengene hjælper os tættere på målet om at skabe en ny inkluderende legeplads, siger Mie Kofoed Jørgensen, der forventer, at sammenlægningen af de to institutioner sker i august 2022.

 


De får også penge

Wilhelm Philip Stiftelse har også uddelt penge til:

Det Levende Køkken i Østermarie, som modtager 162.000 kroner til over en to-årig periode at gennemføre madskole for beboere fra botilbuddet Stenbanen.

Dagtilbuddet Strøby/Skovlyst modtager 59.000 kroner til indkøb af en kørestolsgynge – fem hængesofaer med 15 hynder og en udendørs seng.

Botilbuddet Klintebo modtager 119.000 kroner til indkøb af en Vista Mobii PRO til kognitiv og motorisk træning.

Aflastningstilbuddet Løvstikken modtager 50.000 kroner til indretning af sanserum og til flytbare sansemoduler.

Kulturhuset Vennepunktet har modtager 22.500 kroner til indkøb af to sofasæt, 24 havestole og seks haveborde, samt 24 hynder og to hyndebokse.

Dagtilbuddet Sandemandsgården modtager 134.000 kroner til udestueoverdækning.

Botilbuddet Stenbanen modtager 30.000 kroner til indkøb af en tandemcykel med to hjul bagerst.

Kildebakkeskolen får 65.000 kroner til en specialbygget terræn–rutsjebane.

Botilbuddet Røbo får 56.000 kroner til en PF Mobility Duo elcykel.

 


Usædvanlig fond

Fonden Wilhelm Philip Stiftelse für Behinderte er hjemmehørende i Liechtenstein. Stiftelsen er opkaldt efter en beboer, Philip, som i mange år boede på Strøbyhus (I dag Klintebo) på Bornholm. Beboerens velhavende familie boede i Liechtenstein. I alle årene mens han boede på Strøbyhus, donerede en familiefond penge til Strøbyhus til blandt andet køb af piano, fjernsyn og til rejser, fødselsdagsfester og restaurantbesøg.

I 1960 blev der oprettet en stiftelse i Philips navn. I 1990 blev stiftelsens formål udvidet, så den kan uddele penge til gavn for udviklingshæmmede både på Bornholm, i Liechtenstein samt Schweiz, og i 2000 ændres stiftelsens navn til det nuværende Wilhelm Philip Stiftung für Behinderte, og der kan nu søges midler i stiftelsen.

Med årets uddelinger har fonden nu gennem årene forbedret livskvaliteten for udviklingshæmmede på Bornholm med omkring 25 millioner kroner.