Det er ikke første gang, at Sorthat får uventede gæster

Det er ikke første gang, at Sorthat får uventede gæster
Odin Pacific. Foto: Jens-Erik Larsen
STRANDINGER | SORTHAT | ABONNENT | 18. OKT 2021 • 19:26
Holger Larsen
Journalist
STRANDINGER | SORTHAT | ABONNENT
18. OKT 2021 • 19:26

Hvilken kaffe byder du uventede gæster?

Det kendte slogan fra en kaffereklame kan passende bruges i Sorthat i disse dage. Eller genbruges, for det er nemlig ikke første gang, at et skib kommer galt af sted i området, der er lavvandet og fyldt med sten.

Det 88 meter lange hollandske fragtskib Beaumaiden gik på grund tidligt mandag morgen. På den første dag i efterårsferien blev det noget af et tilløbsstykke, som både fastboende og turister kom valfartende tll fra hele Bornholm.

Noget lignende skete for 11 år siden, da den noget større Odin Pacific gik på grund på omtrent det samme sted, dog noget længere fra kysten, ud for Sorthat Odde Bådelaugs fiskeskure for enden af Havvej. Det skete den 9. juli 2010, og i godt vejr i højsæsonen blev det også noget af en attraktion.

Det 169 meter lange fragtskib, indregistreret i Malta, blev efter nogle døgn trukket fri. Beredskabscenter Bornholm stillede med 27 mand og 500 meter flydespærringer på Sorthat Odde for det tilfælde, at noget skulle gå galt under fritrækningen. Men man kunne ånde lettet op. Der skete ingen forurening.

Politiet udstedte bøder på 20.000 kroner til styrmanden for spritsejlads, da promillen var for høj, og på 40.000 kroner til rederiet for ikke at sikre sig, at der også var en udkig på broen.

Flere grundstødninger

Lokalhistoriker Kurt Marker har mandag også været af sted for at kigge på Beaumaiden og fotografere skibet, for han forsøger at holde styr på den slags, og han har registreret flere grundstødninger i nyere tid.

Han kan faktisk fortælle om ikke færre end 25 strandinger i årene 1986-2019 på strækningen fra Hvideodde ud for det nordlige Rønne, over Sorthat Odde til Levka.

– De fleste er mindre sejlbåde, overvejende tyske, men der er sket tre strandinger med større fragtskibe, hvor spiritus var årsagen, fortæller Kurt Marker.

 

Sylve. Foto: Allan Rieck

 

Der var førnævnte Odin Pacific i 2010, og i juli 2006 gik det også galt tæt på Sorthat, da fragtskibet Sylve, indregistreret i Cypern, gik på grund. Sylve var på vej fra Rotterdam til Liepaja i Letland lastet med sojabønner, da det stødte på Sorthat Rev ud for Levka Strand.

– Noget tyder på, at styrmanden, der var på vagt, er faldet i søvn ved roret, sagde vagthavende hos Bornholms Marinedistrikt.

 

MCL Trader. Foto: Allan Rieck

 

Promille på 2,38

Det 95 meter lange russiske fragtskib MCL Trader (der var godkendt til sejlads med atomart affald) gik på grund på Hvideodde Rev den 17. maj 2008.

Bornholms Politi oplyste, at kaptajnens alkoholpromille var 2,38, da grundstødningen skete.

Skibet blev besigtiget af dykkere i Rønne Havn, der konstaterede at skaderne var begrænsede nok til, at skibet (med en anden kaptajn) selv kunne sejle til værft.

I de år var der i øvrigt flere "spektakulære" grundstødninger ved Bornholm – Skarpøe ud for Hasle Vandrerhjem i 2007 og Wani Will ved Rønne Sydhavn i 2008.