De skal arbejde i døgndrift: 24.000 ton sten er ankommet til Rønne Havn

De skal arbejde i døgndrift: 24.000 ton sten er ankommet til Rønne Havn
Løbende modtager MT Højgaard sten fra Norge eller Sverige til den ydre bølgebryder. I alt skal der bruges 600.000 ton, og cirka en tredjedel importeres, mens resten af stenene er fra bornholmske brud. Dette billede er fra i tirsdags. Foto: Jakob Nørmark
HAVN | RØNNE | ABONNENT | 8. OKT 2021 • 17:30
Jakob Nørmark
Journalist
HAVN | RØNNE | ABONNENT
8. OKT 2021 • 17:30

MT Højgaard skal i weekenden arbejde i døgndrift med at lodse sten til den nye ydermole. For at mindske larmen bliver stenene ikke bragt ind til pladsen ved Galløkken.

Udvidelsen af Rønne Havn har været i gang hele sommeren. Bunkerne af sten fra primært bornholmske granitbrud tårner sig op på pladsen ved Kanondalen, og har man stået langs ringvejen og indfaldsvejene til Rønne, har man ikke kunnet undgå at lægge mærke til lastvognene, der kører i pendulfart til og fra havnen.

To tredjedele af stenene til ydermolen er fra Bornholm, men de største sten bliver leveret fra Norge eller Sverige, og fredag ved middagstid modtog entreprenøren den hidtil største levering – 24.000 ton sten på en gang.

MT Højgaard har tre døgn til at tømme prammen, og det vil betyde, at natten skal tages i brug. For at undgå mere larm end højest nødvendigt planlægger MT Højgaard at placere stenene et stykke ude på det nye havneareal, der tidligere på året blev brugt til vindmølleelementer. Den faste procedure er ellers at lægge stenene på pladsen neden for Galløkkens skrænter, der er tættere på beboelse.

Støjgrænserne er lavere om aftenen og natten end i dagtimerne, og særligt de fastsatte decibel-regler mellem klokken 22 og klokken 7 gør det vanskeligt at dumpe sten.

– Grænserne om natten har vi svært ved at overholde, hvis vi er i gang. Derfor arbejder vi hovedsageligt i dagtimerne, men nogle gange kan der ske noget, der gør, at vi må tage hele døgnet i brug, siger projektchef Dan Harborg Locht.

For et par uger siden måtte MT Højgaard arbejde de mørke timer for at afdække molen med store sten inden et varslet stormvejr. I disse situationer hjælper Rønne Havn med at orientere borgerne på forhånd via havnens Facebook-side, og det kommer også til at ske inden weekendens store anløb med skandinaviske sten.

– Det giver god respons, at man melder det ud, inden vi larmer, siger Dan Harborg Locht.

Indtil videre handler om havnearbejdet om at forlænge bølgebryderen, men næste år skal MT Højgaard udføre to andre dele af den samlede entreprise for Rønne Havn.