De har lånt model af Danmarks Radio: Forsvarsmuseet udstiller V1-bombe

De har lånt model af Danmarks Radio: Forsvarsmuseet udstiller V1-bombe
DR-modellen af V1-bomben er "landet" på Bornholms Forsvarsmuseum. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 15. MAJ 2021 • 18:01

HISTORIE

En mystisk genstand er "faldet" ned på græsset på Bornholms Forsvarsmuseum på Galløkken i Rønne. Det er dog ikke helt så mystisk og dramatisk, som det var i 1943, da "originalen" faldt ned på en mark i Bodilsker.

Den fire meter lange aluminiumsgenstand på forsvarsmuseet er nemlig en model af den tyske V1-bombe, som under Anden Verdenskrig styrtede ned på Bornholm, da den kom på afveje under en prøveaffyring.

Modellen er blevet fremstillet til brug i Danmarks Radios nye dramadokumentariske minieserie i to dele, "Bomberne over Bornholm", hvor første afsnit sendes søndag aften. Det blev i øvrigt også vist ved en forpremiere i Rønne Bio torsdag aften. Serien er lavet som en markering af 75-året for russernes afrejse fra Bornholm i 1946.

– Vi har været så heldige, at Danmarks Radio har udlånt modellen til os. Det er planen, at vi flytter modellen ind i tårnet, og så kan publikum komme til at se den der, siger Jens Christoffersson, formand for Kastellets Venner Bornholm, som er foreningen bag forsvarsmuseet.

På forsvarsmuseet glæder man sig over muligheden for at kunne fremvise modellen, der er i naturlig størrelse. Det hænger nemlig fint sammen med, at museets store satsning i denne sæson er en udstilling om V1-bomben, og den fantastiske historie om de to mænd, der med livet som indsats tog billeder af genstanden og lavede en skitse. Den indsats gav de allierede en vigtig viden om det, som viste sig at være Hitlers nye teknologiske våben, V1-bomben– et gengældelsesvåben udviklet til at terrorisere og bombe englænderne.

I hele sæsonen

Tv-serien er blandt andet baseret på radioværten Pelle Peter Jencels familiefortællinger fra Bornholm omkring Anden Verdenskrig. Det var nemlig hans oldefar, Johannes Hansen, og Hasager Christiansen, der først nåede frem til det mystiske våben og tog billederne. Deres kameraer er blandt de genstande, man kan se på museets udstilling.

– Vi har fået lov til at låne modellen, så vi kan vise den i hele sæsonen, inden den skal leveres tilbage, siger Jens Christoffersson.

 

Kameraerne, der i 1943 blev brugt til at tage billeder af tyskerne hemmelige våben. Foto: Jacob Jepsen