De handlende i Rønne er lettede og tilfredse med antallet af feriegæster

De handlende i Rønne er lettede og tilfredse med antallet af feriegæster
Vivi Kjærsgaard, William Dams Boghandel. Foto: Jacob Jepsen.
| ABONNENT | 23. JUL 2020 • 15:41
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
23. JUL 2020 • 15:41
For at have en chance for at sludre med de butiksansatte i sommertravlheden skal man som journalist slå til, når butikkerne lige er åbnet.

Så på slaget 10 står vi på Store Torvegade, klar til at tage temperaturen på de handlendes vurdering af den corona-prægede sommer 2020 indtil nu.

Vi lægger ud hos Frøken Grønvall, hvor de to ansatte er i gang med at åbne dørene og flytte tøjet ud på gågaden. Chefen er ikke i forretningen, men de kan berette om tilfredsstillende travlhed i tøjforretningen.

Masser af kunder har de også haft hos Skoringen i juli, og uanset hvor vi kommer, fornemmes en stor lettelse over, at forretningslivet er tilbage for fuld styrke efter et forsømt forår.

– Der er heldigvis kommet gang i den efter corona, siger Anette Jensen fra Tippy i Store Torvegade.


Busture og krydstogtskibe

Denne sommer er kendetegnet ved at have en særlig sammensætning af turister. Aldrig har der været flere danske børnefamilier på Bornholm, og i en butik som Tippy, der sælger dametøj til den ældste halvdel af befolkningen, savner man nogle af de fraværende turistgrupper.

– Her mangler jeg jo busturene og krydstogtskibene. De har damer over 50 år med. Nordmænd og svenskere har der været mange af de seneste år, og dem mangler jeg også, fortæller Anette Jensen.

Mens hun ekspederer en formiddagskunde, kigger vi rundt i forretningen. Bagerst kan man gå ud i gården, hvor der hænger en del tøj med markante prisnedslag. Men faktisk er outlet-afdelingen normalt større, end tilfældet er i år.

– Jeg plejer at have et telt ude bagved med rester af tøj fra de andre butikker i kæden, fortæller Anette Jensen.

Hun er spændt på at se, om hendes primære kundesegment dukker op på Bornholm, når børnefamilierne skal tilbage i skole.

– Jeg satser på, at eftersommeren bliver god, konstaterer butiksindehaveren, inden vi ønsker hende "god sommer" og spadserer ned til en butik, som vi regner med, må nyde godt af de mange børnefamilier, Ernas Børnebutik.

Og ganske rigtigt:

– Det virker, som om der er flere i år. Vi har i hvert fald mere travlt, end vi plejer. Sådan har det været siden uge 27, altså fra første uge af skolernes sommerferie, og jeg tror, det fortsætter, indtil børnene skal i skole igen, fortæller Majken Hald, daglig leder af legetøjsforretningen.

Ikke bare er der mange børnefamilier på Bornholm. Sommervejret har i lange perioder været nådigt for de forretningsdrivende, mener Majken Hald.

– Det er godt, hvis der er lidt småregnvejr, siger hun.

Danskere gavner boghandel

Vi går ud i det milde vejr, krydser over Store Torv og går forbi restauranterne med udeservering, der ser ud til at have haft travlt i køkkenerne hele sommeren (mere om det en anden dag), og der sidder endnu ikke ret mange gæster ved bordene.

Inde hos William Dams Boghandel går et par håndfulde kunder rundt ved reolerne.

– Det går forrygende. Selvfølgelig kan vi godt mærke, at det mest er danskere, der holder ferie på Bornholm i år, og vi sælger mere dansk litteratur. Hele sidste uge har bare været supergod, fortæller Vivi Kjærsgaard.

Ganske vist findes der varer til udenlandske turister som fotobøger med bornholmske motiver eller guidestof til ferien. Men størstedelen af sortimentet harmonerer nu bedst med danske kunder, som i det hele taget har været flittige gæster i boghandlen på Store Torv de seneste måneder.

Og kan disse kunder så finde ud af at holde afstand og spritte af?

– Vi bliver nødt til at sætte klistermærker på gulvet, og det er kun cirka hver anden, der husker at spritte hænderne af. Og engang imellem må vi bede dem om ikke at klumpe sammen foran indgangen, fortæller ejeren af boghandlen, Peter Povlsen, som har sluttet sig til os ved kassen.

Han bemærker, at de 800 kvadratmeter giver kunderne meget plads at sprede sig på, og tilstrømningen til William Dams Boghandel, der ved årsskiftet trådte ud af Bog & Idé-kæden, har da heller ikke på noget tidspunkt været så stor, at kunderne har måttet stå i kø udenfor.

Selvforkælelse

Nu begynder der at være mange folk i butikkerne, men vi gør et sidste stop hos Ur- & Guldhuset i Bornholmercentret, hvor Maja Kjeldberg har tid til at "ekspedere" os efter et par minutter.

– Det er gået godt. Vi kan godt mærke, at mange er taget herover i år, fortæller hun.

Efter nogle stille måneder er der en del, som har sparet lidt ekstra op i år, og det nyder sælgere af smykker og godt af.

– Det, vi hører, er: "Nu har jeg ikke brugt så mange penge i coronatiden, så nu kan jeg godt forkæle mig lidt", siger Maja Kjeldberg, der nogle dage forinden solgte et armbånd til 12.000 kroner til en kvinde, som gjorde brug af denne corona-logik.

De mange børnefamilier er ikke den optimale kundegruppe hos Ur- & Guldhuset, selv om der er salg i herreure til farmand og huller i ørerne og ringe til de små piger.

– Jeg synes, at vi mangler tyskerne, så det bliver spændende at se i august og september, siger Maja Kjeldbjerg om de videre forventninger til et anderledes og uforudsigeligt år.